Zin en onzin over afvallen (4)

Het laatste deel van deze blog is een samenvatting van mijn kant. Interessant zou zijn als er een discussie is tussen de gevestigde orde (vet = fout, eet koolhydraten en stap op de loopband) en de nieuwe visie (koolhydraten pas op!, vet valt mee en ga pas lopen als je insulinespiegel normaal is).

Een deel van die discussie heb ik teruggevonden op een voedingswebsite.

  • Een commentaar op dit boek komt ook van prof. Katan (universiteit Wageningen inmiddels met emiraat = soort pensioen)
  • Telefonisch met Melchior Meijer (schrijver van het artikel)
  • Katan: Taubes is een sensatie journalist een cherrie pikker, die gebruikt wat hem het best uitkomt

De reactie daarop van Gary Taubes

As for responding to Katan, here’s what I’d say: Katan and his colleagues in nutrition and public health have spent their entire careers advising the obese and overweight to cut calories, eat less fat, more fruits and vegetables, exercise more etc. They’ve been repaid for their efforts with on-going epidemics of obesity and diabetes, perhaps the foremost health problems of our era. In any health scientific endeavor, the response to this kind of abject failure would be to question the assumptions underlying the beliefs.
Katan and his colleagues respond instead by questioning the moral fortitude — the willpower — of the obese and the diabetic. The ultimate message of my book, as it was in my previous articles, is that there are plenty of reasons to doubt the conventional wisdom — the beliefs of Katan and his colleagues — and plenty of reasons to take seriously the hypothesis that refined and easily digestible carbohydrates and sugars are the fundamental problems in modern diets. To argue that this isn’t the case, or to dismiss the argument with hand-waving or name-calling, rather than rigorous tests, may make their lives easier and serve to protect their credibility. But it serves no one but themselves.

Ja Amerika, het land van de onbegrensde broekmaten en de frisdrank bekers van 1 Liter bij de fastfoodrestaurants, de borden zijn net zo groot als autovelgen en er bestaat daar echt een restaurant keten die Heart attack grill heet.

Toch is de obesitas epidemie in de loop der jaren steeds meer richting Europa gekomen, even de treurige cijfers op een rijtje …. Amerika loopt meer dan 20 jaar voor op Nederland, 65% van de mensen in Amerika is te zwaar (een BMI van 25 of hoger). Nederland is ook al aardig op weg, in Nederland is 55% van de mannen en 50% van de vrouwen te zwaar. De Nederlandse kinderen (4-15 jaar) worden gemiddeld ook steeds zwaarder, 17% van de jongens en 15% van de meisjes is te zwaar. Als mens denken we vaak dat we veel dingen met ons intelligente brein kunnen beinvloeden, maar op voedingsniveau functioneren we vaak heel primair. Ik zie eten en het is zoet en vet- en hap slik weg, de mens heeft evolutionair een enorme voorkeur voor zoet en vet en dat is maar goed ook. Een beer die een boom met honing tegenkomt, bewaart ook niets tot morgen en eet op dat moment wel 10000 calorieën weg, een aap die een boom met rijp fruit tegenkomt eet net zolang totdat hij bijna omrolt. We hebben een suiker en een vet overschot in onze samenleving en die combinatie is niet gunstig.

Was er vroeger een waterijsje dan is er nu superkaramelijs met chocoladebolletjes aarbeijensaus en krokante gesuikerde nootjes (pas op voor kwijlen), en daar zou misschien wat vanuit overheidregulering aan moeten worden gedaan, aangezien mensen zichzelf slecht weerstand kunnen bieden. Maar hoe kan een persoon met overgewicht nu het best weer op het gezonde gewicht pad komen?

Ik heb de volgende tips verzameld

  1. Diëten werken allemaal en zijn allemaal door de sterren aanbevolen, het probleem zit hem in het langdurige succes, daar blijken ze allemaal praktisch waardeloos.
    Bij problematisch overgewicht is begeleiding en ondersteuning echt noodzakelijk, het slagingspercentage van een onbegeleid dieet is erg laag.
    Na het lezen van het bovenstaande artikel is het verminderen van koolhydraten en dan met name de pasta, koek, ijs en suiker in de koffie etc. een goede manier om te starten (low carb, paleolithische levensstijl, later meer hierover).
  2. De darmflora (komt ook later in een ander blog) is verstoord bij mensen met obesitas, dit kan soms gekomen zijn na een antibiotica kuur of verkeerde voeding.
    Het is belangrijk om deze route ook aan te pakken, een orthomoleculair / PNI arts of therapeut kan hier naar kijken (of ik).
  3. Obesitas is niet alleen een fysiek – voedsel probleem er spelen vaak ook psycho/sociale componenten mee, in de aanpak van een chronische klacht moet je altijd breed kijken naar alle invloeden.
  4. Drink veel en alleen maar water (buiten een beetje koffie of thee), op deze wijze vermijd je bergen suiker (frisdranken, sapjes etc)
    Je doet je darmflora een plezier en de hele spijsvertering werkt veel beter.
    Suikerwater (sap en frisdrank) wordt snel en volledig opgenomen in je lichaam, de wisselende suikerspiegels zorgen voor een jojo honger effect voor de rest van de dag.
  5. Vervang suiker niet met zoetstoffen, hier val je absoluut niet van af (zie aspartaam post voor onderbouwing)!
  6. Denk niet “als ik nu veel eet, dan hoef ik later minder te eten”, deze vlieger gaat helaas niet op.
    Wanneer je nu veel eet heb je later net zoveel honger als dat je zou hebben bij een normale portie (ook dit is onderzocht).
  7. Prettig menselijk contact zowel op fysiek als op mentaal gebied zorgt voor het vrijkomen van Oxytocine, een hormoon dat ons een verzadigd gevoel geeft (fysiek en mentaal)
  8. Voorkom dat je lever vervet (minder linolzuur en meer alfalinoleenzuur) zal nog een aparte blog over komen
  9. Eet minder brood / graanprodukten, deze verstoren lichaamseigen stoffen die je vetweefsel afgeven om je hersenen het seintje te geven dat je vol zit (zie brood blog voor onderbouwing)
  10. En dan nu natuurlijk de reclame… Ga eens naar een osteopaat, deze kan kijken naar het totale plaatje en wellicht ondersteuning bieden bij het afvalproces.
    Het functioneren van het verteringssysteem kan verstoord zijn in zijn beweging, een osteopaat kan dingen in gang zetten.

Robert de Vos

2 reacties op “Zin en onzin over afvallen (4)

  1. Liter bij de fastfoodrestaurants, de borden zijn net zo groot als autovelgen en er bestaat daar echt een restaurant keten die Heart attack grill heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top