Het dieet verleden tijd met het verleden tijd dieet (2)

Deel Twee: Wanneer we kijken via de paleolithische levensstijl / hypothese dan kan je de volgende stelling neerzetten. Vrij vertaald uit “Estimated macronutrient and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet”

“Het ontstaan van degeneratieve aandoeningen vinden hun pathofysiologische oorsprong in de onmogelijkheid van de menselijke genetica om te adapteren aan een te snelle verandering in voeding en levensstijl, dit resulteert in een slecht aangepast fenotype. Degeneratieve aandoeningen (chronische ziekten) openbaren zich doorgaans na het bereiken van de voortplantingsleeftijd, waardoor deze ziekten weinig selectieve druk uitoefenen op de evolutiemechanismen”

De snelheid waarmee chronische ziekten zich eerder openbaren is schrikbarend, zo had een vrouw van 35 in 1988 nog gemiddeld 24,3 gezonde jaren te gaan, twintig jaar later is dat aantal geslonken tot 16,7 jaar. Inmiddels wordt diabetes type 2, wat ooit als ouderdomsdiabetes is benoemd, steeds vaker bij kinderen vastgesteld etc..
Deze cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek en laten een trend zien die al langer aan de gang is;

“We worden dan wel ouder maar we zijn vooral ook langer ziek , het aantal gezonde jaren neemt af.”

Nu kan ik de indruk wekken dat ik tegen de vooruitgang ben en mensen weer in een berenvel wil zien rondlopen, maar dat valt reuze mee. De vooruitgang in kennis op humaan voedingsgebied laat anno 2011 namelijk steeds vaker zien, dat de paleolithische levensstijl weleens de weg kan zijn uit onze immer toenemende buikomvang en ziektelast. Kortom “paleo” is enorm hip, en ik verwacht binnenkort de eerste Paleo-coach of Paleo lifestyle begeleider in Nederland.

Wat is er vandaag de dag beter dan in het paleo tijdperk?

  • Toename in publieke en persoonlijke hygiëne
  • Minder hongersnood
  • Minder moord / stammenoorlogen
  • Afname kinderinfecties
  • Verbeterde urgentie geneeskunde

Wat is er vandaag de dag slechter dan in het paleo tijdperk?

  • Afname lichamelijke activiteit
  • Toename milieuvervuiling
  • Afname aantal slaapuren
  • Afname aan blootstelling zonlicht
  • Toename van NaCl inname (keukenzout), Afname van Kalium (tomaten, bananen etc)
  • Toename van Glucose inname (suiker) , Afname van Cellulose (o.a plantenvezels)
  • Toename Omega -6 (linolzuur), Afname Omega 3 (alfa-linoleenzuur / EPA /DHA)
  • Afname vitamine: A, K, C, E, B11 en ongetwijfeld nog een paar anderen
  • Toename industriële transvetten

Misschien mist iemand verzadigd vet in dit rijtje, maar die staat er bewust niet tussen, we zijn ongeveer evenveel verzadigd vet blijven eten in vergelijking met het paleo tijdperk. In een apart blog zal ik aandacht besteden aan de bangmakerij rondom verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Aan de hand van recente studies blijft er namelijk niet zoveel over van de slogan “onverzadigd oké en verzadigd vet is fout “ (voedingscentrum en productschap margarine vetten en oliën). Zoals al eerder in de blog ter sprake kwam, hebben wetenschappers getracht het voedingspatroon van de paleolithische mens te reconstrueren. En dat (al zeg ik het zelf) is ze aardig gelukt, wat zijn de verschillen … Gaston; draai jij de bordjes even om!

  Paleo Nu advies Nu gegeten
Proteïne 25-9 10-15 14,3
Koolhydraat 39-40 55-60 48,2
Totaal vet 30-39 25-30 34,4
Omega 3/6 verhouding 1:1 geen advies 1:15 of 1:20

In het uitzoeken van dit soort feitjes bel ik graag met het voedingscentrum voor de huidige adviezen, het volgend telefoongesprek heeft daadwerkelijk plaatsgevonden.

Ik: “Ik zou graag informatie willen over de huidige percentages aanbevolen macronutriënten” (eiwitten etc)

Voedingscentrum: “Dat kan, wat wilt u weten”

Ik: “Wat is het percentage eiwitten dat u aanbeveelt in de voeding voor een gezonde Nederlandse man, zonder overgewicht en goede nierfunctie, is dat 15 procent?”.

Voedingscentrum: “15 procent is al vrij hoog , ga liever rond de tien procent zitten met de eiwit inname”

Ik: “Maar ik lees hier net het 3e onderzoek waarin staat dat de intake vroeger wel tussen 25 en 30 procent lag.”

Volgens de huidige richtlijnen zou je dus geen nieren meer over moeten hebben met een paleolithisch eiwit inname. Het blijft dus (voor het voedingscentrum) een mysterie hoe die mensen 25 miljoen jaar lang groot zijn geworden, en succesvol zijn geëvolueerd op een nefrotoxisch dieet?

In deel drie zal ik een aantal (hopelijk) bruikbare tips plaatsen om wat meer Paleo in je dagelijkse moderne leven te integreren.

Robert de Vos

Een reactie op “Het dieet verleden tijd met het verleden tijd dieet (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top