Heb je zaterdag 15 december al wat te doen?
Zo niet, kom dan naar de Ancestral Health bijeenkomst, of zo ja zeg die afspraak dan af met een prima smoes om alsnog hierheen te komen :-).
Vanuit onze stichting de AHS Nederland organiseren we een bijeenkomst met lezingen, beweegsessies en een paleoproof buffet in de leukste yogaschool van Den haag en omstreken.
We zijn die dag te gast bij yogaschool Merlijn, hieronder alvast het voorlopige programma en daaronder dan alvast een inleiding in de presentaties die er worden gehouden die dit keer door mijzelf worden gegeven. De voorgaande jaren organiseerde we jaarlijks een groot congres met diverse sprekers, je kunt de presentaties daarvan makkelijk terugkijken via onze website.
Dit jaar organiseren we lokale bijeenkomsten, de eerste dit jaar was in januari en de presentatie van Melchior Meijer staat hier.
Er zijn twee lezingen dit keer, de eerste is op een niveau waar medische basiskennis niet noodzakelijk is om het hele verhaal te volgen, de tweede geeft wat meer diepgang.
Voor de tweede lezing is wat medische basiskennis handig maar niet noodzakelijk, er is naderhand de mogelijkheid om vragen te stellen.
Hieronder een voorproefje van het voorlopige programma en daaronder een klein voorproefje van de twee lezingen. Ik hoop je daar te zien!
Inschrijven kan vanaf nu door een mail te sturen naar vosteopathie@gmail.com , geef door met hoeveel je komt en of je wilt meedoen met het buffet.
Binnenkort zal de aankondiging ook op de Ancestral Health Nederland website staan, en kan je je hier ook inschrijven.
Lezing Voeding en gezondheid vanuit evolutionair perspectief
Wat kan voeding voor jouw gezondheid betekenen?
Wanneer: Zaterdag 15 december
Waar: Body en mind center (yoga school Merlijn) Patrijsweg 12, 2289EX Rijswijk ( vlakbij de A13) Info@merlijn.eu
Kosten: Er zijn twee verschillende lezingen deze zijn beide kosteloos, een donatie komt ten goede aan de organiserende partij en de locatie.
Aan het einde is er een buffet (optioneel) kosten 25 euro, 100% paleo
Programma
- 14.30: Inloop
- 15.00: Eerste lezing “paleo, ketogeen dieet wat is is het, en hoe werkt het ?”
- 15.45 – 16.00: Thee / koffie
- 16.00 – 16.45: Tweede lezing “darmen en neurotransmitters, het endogene opiaatsysteem”
- 16.45 – 17.30: Vragen / discussie / beweegsessie
- 17.30: Buffet
Eerste lezing:”paleo, ketogeen dieet: wat is het en hoe werkt het?
Voor wat betreft de basis van” wat is paleo” en “wat is het niet” maak ik het mezelf even makkelijk door wat links te plaatsen naar eerdere blogs van mezelf en van meester bloggers als Melchior Meijer en Esther Nederhof.
- Blog van mij over een aantal misinterpretaties over paleo HIER
- Presentatie over paleo door Melchior Meier HIER
- En een blog van Esther Nederhof over landbouw en welvaartsziekten HIER
We gaan in de eerste presentatie dus ook wat dieper in wat een ketogeen dieet met je doet., Je zou ketogeen moeten zien als een onderdeel van evolutionaire voedingsleer ( paleo) , we kwamen waarschijnlijk ieder jaar wel eens in een keto fase.
Een ketogeen dieet is een dieet waar zeer weinig koolhydraten worden gegeten ( 30 tot 50 gram), hierdoor gaat je lichaam over op vetverbranding waardoor er ketolichamen worden aangemaakt.
De in de lever gevormde ketolichamen kunnen dienst doen als cellulaire brandstof en kunnen ook de bloed-hersenbarrière passeren, zo kunnen onze hersenen dus switchen van brandstof.
Het ketogene dieet werd al voor het eerst toepast in 1920 (op wikipedia kan je prachtige informatie vinden hierover) toen alleen nog voor epilepsie.
Wat ik als osteopaat natuurlijk leuk vond om te lezen ,was dat het een osteopaat was die veel experimenteerde met het ketogene dieet in die tijd.
Toen er meer medicatie op de markt kwam voor epilepsie raakte het ketogene dieet op de achtergrond.
Grappig genoeg was het een Hollywoodfilm, geïnspireerd op een waar gebeurd verhaal, dat zorgde voor een revival van het ketogene dieet.
Inmiddels is het ketogene dieet onderzocht als toepassing bij veel meer ziektebeelden:
Het ketogene dieet heeft een enorm brede toepassing bij chronische ziekten omdat een aantal achterliggende mechanismen bij chronische ziekten hetzelfde zijn , en het ketogene dieet heeft daar positieve invloed op.
Het ketogene dieet heeft invloed op insuline resistentie, oxidatieve celstress, de functie van je mitochondrien ( energiefabriekjes in je cellen), prachtige studie HIER
Ik zal in de eerste lezing hier verder op ingaan, ik sluit even af met deze disclaimer ….
Start het liefst onder begeleiding van een therapeut met een ketogeen dieet, bespreek het met je arts.
Tweede lezing: “darmen en neurotransmitters, het endogene opiaatsysteem”
Voor een voedingsnerd zoals mijzelf is er geen mooier onderwerp als de relatie tussen de darmen en de hersenen, een grote bak aan onderzoeken, hypothesen en praktijkervaringen laat zien dat deze relatie extreem sterk is.
Even een kort opzetje:
We hebben een dunne darm, hier willen we het liefst zo weinig mogelijk bacteriën hebben , dit is onze darm waar onze vertering en opname plaatsvindt.
Een overgroei aan bacteriën levert ons niks op in dit gebied ( behalve klachten) , we zijn geen vrienden met deze bacteriën.
De dikke darm is het gastenverblijf, hoe meer bacteriën hoe beter, ongeveer 1000 verschillende stammen waarmee we een symbiotische relatie hebben , wij geven hen vezels , zij geven ons vitaminen en energie en een bak aan neurotransmitters retour. studie HIER
Zowel serotonine, dopamine, GABA als acetylcholine worden in een gezonde dikke darm met een gezond ( lees divers) microbioom in bakken geproduceerd.
In de presentatie gaan we in op dit mechanisme in en de implicaties van een tekort worden aangestipt.
Verder gaan we ook kijken waarom het nu juist de gluten en de cassaine ( melkeiwit) eiwitten zijn die ons eigen endogene opiaatsysteem in de war brengt.
Wil je daar alvast wat meer over lezen dan zou ik deze artikelen aanraden HIER en HIER.
Ik hoop je daar te zien!!!
Groeten,
Robert