Het dieet verleden tijd met het verleden tijd dieet (1)

Met een veelvoud aan boeken, waarschuwingsstickers, blogs, dieetgoeroes, angstaanjagende onderzoeken in de media, ongevraagde voedingsadviezen op feestjes etc, is het anno 2011 soms lastig om wijs te worden en te beslissen wat nu goede voeding is.

Om het wat paradoxaal te maken ga ik daar nu een blog over schrijven (verdeeld in drie stukken in verband met de lengte).

De Jager-verzamelaar en zijn voedsel:

Het huidige menselijke genoom is het resultaat van miljoenen jaren evolutie, de spontane mutatie van het kern DNA is geschat op 0,5% per miljoen jaar (dat is niet erg veel). In de tijdslijn van het ontstaan van de eerste hominidae tot de huidige homo sapiens zijn we het grootste gedeelte daarvan jager-verzamelaars geweest (2½ miljoen jaar), de verandering naar landbouw en industrie zijn respectievelijk 10000 jaar en 150 jaar geleden ingezet.

Jager verzamelaar
2500000 Jaar
Landbouw
10000 Jaar
Industrie
150 Jaar

In de extreem korte tijd van landbouw en industrie zijn we als mens niet / nauwelijks veranderd maar onze voeding en levensstijl is extreem veranderd. Dat gaat conflicteren met elkaar, ons lichaam (genen, epigenetica) kan niet adapteren aan de hoge snelheid van veranderen, we zijn nog steeds jager verzamelaars! (Niet gelijk op het konijn van de buren gaan jagen.) Die wijsheid komt natuurlijk niet van mij (hoe graag ik het ook zou willen), maar van onderzoekers die specifiek kijken naar het paleolithische tijdperk (jager-verzamelaar) en de voeding die ze toen aten. Deze onderzoekers komen uit verschillende werkvelden zoals de antropologie, evolutiebiologie, pathofysiologie, geschiedenis etc, en proberen de levensstijl en het dieet te reconstrueren zoals we dat het grootste tijd van onze evolutie hebben gevolgd.

Dat leverde een dieet (of liever: levensstijl) die erg verschilt van de huidige voedingsadviezen en de levensstijl van de westerse mens anno 2011.

In Nederland boffen we enorm met Prof.dr. F.A.J. Muskiet (Hoogleraar pathofysiologie aan de Universiteit Groningen). Vanuit de pathofysiologie (waarom wordt iemand ziek) kijkt hij naar o.a. de paleo-levensstijl en werkt mee (hij stuurt zijn studenten naar Afrika) aan internationale onderzoeken.

Estimated macronutrient and fatty acid intakes from an East African Paleolithic diet

Remko S. Kuipers, Martine F. Luxwolda, D. A. Janneke Dijck-Brouwer, S. Boyd Eaton,
Michael A. Crawford, Loren Cordain and Frits A. J. Muskiet.

Uit het bovenstaande onderzoek komt (vrij vertaald) ook de volgende tekst:

“De criteria voor een optimale nutriënten inname via randomised controlled trials (RCT) met zowel een enkel nutriënt als enkel eindpunt heeft grote tekortkomingen. Dit soort onderzoek is doorgaands gebaseerd op slecht onderzochte dosis / effect relaties en negeren vaak meerdere nutriënt interacties en metabole interrelaties. De nutritionele balans waaronder ons genoom is geëvolueerd is praktisch onmogelijk te bepalen wanneer men het heersende paradigma van “evidence-based medicine” hierop toepast. Nutritioneel onderzoek heeft eerder een organisatorische sjabloon nodig die zich focust op homeostasie. Een sjabloon als deze kan worden gedestilleerd uit onderzoek en reconstructie van paleolithische diëten. De compositie van paleolithische diëten kan worden afgeleid uit zeer veel wetenschappelijke disciplines zoals biologie, archeologie, antropologie, vergelijkende anatomie, genetica en humane voedingswetenschappen”

Uit bovenstaande tekst is duidelijk af te leiden dat deze mensen goed hebben opgelet in de klas, en buiten dat ook multidimensionaal kunnen denken buiten heersende paradigma’s.

In deel twee van dit blog zal ik verder ingaan op wat de verschillen zijn tussen de paleo levensstijl en de huidige adviezen.

Met vriendelijke groeten,

Robert de Vos

Een reactie op “Het dieet verleden tijd met het verleden tijd dieet (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top