Het duurde wat lang voordat deel 3 in deze serie uitkwam, maar het bloggen moest even op een laag pitje aangezien ik een thesis moest afschrijven. Nu dat weer achter de rug is kunnen we verder met het herstellen van onze beste vriend; “het verzadigde vet” In het laatste deel zullen we kijken naar de gezonde eigenschappen van verzadigd vet; na jarenlange demoniserende kritiek zou je haast vergeten dat dit vet ook goed voor je is. Verder zal ik een start maken met het aanwijzen van “nieuwe schuldigen”die een groot deel van onze welvaartsgerelateerde ziekte veroorzaken.
Maar voordat we daartoe overgaan nog één stukje geschiedenis over hoe het toch kwam dat we massaal verzadigd vet gingen afraden. De volgende quote komt van de website: The Fear of Saturated Fat and Cholesterol.
“In 1961, the AHA suddenly had a change of heart, so to speak, and recommended to reduce saturated fat and cholesterol intake from foods such as butter, fatty meat, egg yolks and full-fat milk with low fat equivalents and seed oils. What changed between 1957 and 1961? Was there any controlled trial done to prove the diet-heart hypothesis? The short answer is “no”. A large scale study was initiated, but was terminated early because of a “lack of funding”. The only things that really changed between 1957 and 1961 is that some people were dropped from the AHA’s board and some were added, including Ancel Keys himself. Keys was also featured for his findings on the cover of the Times magazine that same year”
In 1984 kwam de American Hearth Association dan uiteindelijk met een “echte studie” die moest aantonen dat verzadigd vet en cholesterol verband houdt met hart en vaatziekten (afbeelding rechtsboven). Hoewel ieder dit in die tijd geloofde vergaten ze te vertellen dat alleen geoxideerd cholesterol gevaarlijk is (en dat komt door veel linolzuur uit plantaardige oliën, en veel fructose uit de kilo’s extra suiker die we eten). Eieren zijn serieus een tijd lang taboe geweest omdat ze veel cholesterol bevatten. Het lijf is echter prima in staat om de lichaamseigen cholesterolproductie aan te passen aan de dagelijks fluctuerende intake (konijnen kunnen dat bijvoorbeeld niet maar helaas waren daar in 1910 wel de eerste studies op gedaan)
Nu over tot de orde van de dag. Verzadigd vet is goed omdat … (dit is een korte greep uit de doos anders wordt de blog toch weer iets te lang)
1) Het hart en vaatziekten voorkomt!
Lipoprotein (a)
De bovenstaand link is wel ingewikkeld wanneer je niet uit de medische hoek komt, de link staat echter vol met uitgebreide onderbouwing over hoe het eerder lipoproteine a is die HVZ veroorzaakt dan verzadigd vet. Verzadigd vet kan lipoproteine a blokkeren en dat is beter voor de bloedstolling. En hieronder nog Uffe Ravnskov over verzadigd vet en hoe dat absoluut niet slecht kan zijn voor je hart: Saturated Fat is Good for You – by Uffe Ravnskov MD – Part 1.
2) Het een fantastisch bakvet is!
Kokosnootolie is (omdat het verzadigd is) enorm stabiel bij hogere temperaturen, het heeft geen onverzadigde verbindingen die kunnen overgaan in een transconfiguratie (transvetten). In deel 2 kwam kokosnoot al aan de orde, maar het is gewoon te goed om het niet nog een keer te noemen.
Bovendien moet ik als ik het woord kokosnoot type/denk of spreek altijd denken aan het zinnetje dat een dame van het voedingscentrum zei toen ik vroeg “mag ik ook een kokosnoot eten of kokosvet?. Ze zei; “nee in kokosnoot zit teveel verzadigd vet daar krijgt u hart en vaatziekten van” Overigens is geklaarde roomboter (geklaard = roomboter minus de eiwitten) ook prima om voedsel in te bereiden.
3) Het wordt omgezet tot andere gezonde vetten zoals omega 9
Er bestaan meer dan een dozijn verschillende types verzadigd vet, mensen consumeren voor 95% de drie volgende verzadigde vetten : stearinezuur(stearic acid) palmitinezuur (palmitic acid) ,laurinezuur (lauric acid). Stearinezuur wordt gedesatureerd (onverzagdigder gemaakt = dat een woord?) tot oliezuur lid van de omega 9 familie (goed voor talloze functies in het lichaam)
En palmitinezuur wordt gedesatureed tot Palmitoleïnezuur lid van de omega 7 familie, dat fantastische goedje kan o.a cellen gevoeliger maken voor insuline!!
We sluiten dit drieluik af met natuurlijk wat vuurwerk en dan kunnen we er echt klaar mee zijn. De cochrane collaboration is een databank / onderzoeksinstantie die streeft naar de “beste” analyses, er wordt aan deze analyses veel waarde gehecht in o.a de medische wereld. Lees hieronder eens de samenvatting en de reactie van de voorzitter van de groep die een analyse deed naar de verzadigd vet / cholesterol is fout mantra.
In 2000, a respected international group of scientists called the Cochrane Collaboration conducted a “meta-analysis” of the scientific literature on cholesterol-lowering diets. After applying rigorous selection criteria (219 trials were excluded), the group examined 27 studies involving more than 18,000 participants. Although the authors concluded that cutting back on dietary fat may help reduce heart disease, their published data actually shows that diets low in saturated fats have no significant effect on mortality, or even on deaths due to heart attacks. “I was disappointed that we didn’t find something more definitive,” says Lee Hooper, Ph.D., who led the Cochrane review. If this exhaustive analysis didn’t provide evidence of the dangers of saturated fat, says Hooper, it was probably because the studies reviewed didn’t last long enough, or perhaps because the participants didn’t lower their saturated-fat intake enough. Of course, there is a third possibility, which Hooper doesn’t mention: The diet-heart hypothesis is incorrect.
Let op! dit verhaal stond al in 2007 in de “Mens Health” magazine What if Bad Fat is Actually Good for You? – Nina Teicholz.
Oké, het was niet het verzadigde vet maar de overmatige omega 6, koolhydraten en transvetten die eerder “fout” bleken te zijn. Die transvetten zijn we rond 1920 gaan eten, toen de margarine op tafel kwam en dat was ook nog eens gemaakt van een olie die zeer rijk was aan omega 6 (zonnebloemolie) en we smeerden het op ons witbood (witbrood heeft een hogere glyceamische index dan suiker = niet gunstig). Aan de dysbalans tussen omega 3 en 6 vetzuren zal ik een aparte blog wagen, maar eerst wordt het tijd voor wat osteopathie blogs! Nu ga ik eerst even mijn grasgevoede rundersteak bakken in een half pakje roomboter en als ik dan nog honger heb een paar eieren (niet op brood en ook geen margarine!)