Rugklachten = Zitkramp

Rugklachten samen met nekklachten hebben de twijfelachtige eer om op plaats acht te staan wanneer het gaat om ziektelast in Nederland. Een heel scala aan verschillende oorzaken ligt ten grondslag aan dit symptoom, dat sterk kan variëren in intensiteit. Wat de oorzaak ook mag zijn van de rugklachten die een cliënt aangeeft, wanneer hij/zij zich meldt in mijn praktijk, is de vraag die ik mezelf altijd stel “hoeveel zitkramp zit er in het systeem ?”.

Wanneer we kijken naar de rechtopstaande mens door de evolutie heen valt het op dat we dat (het rechtopstaan), nu juist steeds minder zijn gaan doen. Sinds de intrede van zittende arbeid en zittend vermaak, is de sta- en looptijd zo drastisch afgenomen dat “zitziekte” inmiddels bijna een officieel geaccepteerde risicofactor is, net zoals roken.

“We’ve become so sedentary that 30 minutes a day at the gym may not counteract the detrimental effects of 8, 9 or 10 hours of sitting.” (Genevieve Healy, Ph.D)

Biomechanisch verandert er veel wanneer je een tijd zit, en met zitten bedoel ik op stoel of bank. Het zitten op de grond is vaak veel complexer en afwisselender dan het dagelijkse zitten wat we doen op stoelen in auto’s, kantoor of thuis op de bank.

Foto
Een leuk boek met zeer veel praktische tips over o.a dit
onderwerp is geschreven door
Katy Bowman en heet “Move your DNA”.
Exercise is not equal to movement
Kan volgens mij zo op een tegeltje, je haalt 8 uur lang zitten op een stoel niet in met een avond sportschool.

Zoek beweging in allerlei momenten op de dag. Het lichaam heeft de neiging om bewegingsreceptoren (propriosensoren) om te bouwen naar pijnreceptoren (nociceptoren) wanneer de rug minder beweegt.

Wat veroorzaakt deze zitkramp? en hoe kom je er vanaf?

Wanneer je spieren langdurig belast of juist niet (in het geval van zitten) dan heb je kans dat spiergroepen dit niet meer “begrijpen”. Zo kan je bijvoorbeeld als je veel voetbalt en je spiersysteem is er gevoelig voor, last krijgen van zeer korte hamstring spieren, waardoor je voorwaartse buiging met gestrekte benen sterk afneemt (daar kon ik over meepraten ik kon zelf mijn knieën net aanraken op 17 jarige leeftijd). In het geval van zitten gaat het niet over de hamstrings maar over de gecombineerde spier de iliacus (darmbeenspier) en de psoas major ( grote lendenspier), samen de iliopsoas. Langdurig in zittende positie verkeren zorgt ervoor dat deze spier op dat moment kort is en soms na opstaan nog steeds denkt dat hij kort moet blijven. Dit gaat vaak gepaard met de welbekende klachten van een stijve onderrug na het zitten en het gevoel dat je dit even moet oprekken.

In dit plaatje zien we hoe dat er in de praktijk dan uit kan zien, de trekkrachten van de iliospoas zijn zeer groot en kunnen zowel eenzijdig of tweezijdig een constante trekkracht aanhouden op het bekken en de rug waardoor het bekken voorwaarts kantelt en de rug te veel kromt.

Foto

De voorwaarts kanteling van het bekken en positieverandering van de eerste wervels zorgt ervoor dat de hele wervelkolom vervolgens aan deze nieuwe situatie zal moeten adapteren.
Het is daarom altijd belangrijk om dit systeem te beoordelen wanneer er klachten zijn, omdat het vrij eenvoudig is om te keren, maar wanneer deze klachten lang blijven bestaan geven ze zeer veel druk op o.a de wervelkolom.

Of er dan vervolgens klachten optreden van de rug / borstkas / nek of zelfs schouders zal sterk afhangen van de algehele conditie en eventuele andere bindweefselproblematiek. De behandeling van dit systeem wordt geïntegreerd met de andere gevonden disfuncties en vervolgens met manuele technieken (manipulatie, triggerpoint technieken, massage, spiertechnieken) aangepakt. Tevens geef ik vaak een eenvoudige stretch oefening mee waarmee de dagelijkse kantoorkramp kan worden bestreden, werkt doorgaans beter dan een pijnstiller ?

2 reacties op “Rugklachten = Zitkramp

  1. Een mooi artikel Robert, beweging is heel waardevol bij dit soort klachten. Je spreekt (terecht) ook over algehele conditie en bindweefselproblematiek. Bij ons eetpatroon eten wij spiervlees terwijl wij voor onze voortdurende celvernieuwing beter nog echte bottenboullion zouden kunnen gebruiken. De vrijgekomen collageen e.d.zouden waardevol zijn voor een sterk skelet. Is daar ook ervaring mee?

    1. Beste Jan ,
      Ja sterker nog .. in de scholing osteopathie en voeding die ik geef zit het verhaal boullionblokje VS zelf gemaakte bottenboullion.
      Mensen geven vaak kapitalen uit aan glucosamine en chondroitine maar goedkoper is om iedere week zelf je boillion te maken.
      Makkelijk en supervoedzaam , bevat inderdaad veel stoffen die belangrijk zijn voor bindweefsel herstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top