Alweer aspartaam?

Aspartaam het blijft de gemoederen bezighouden, er zijn niet veel voedingsmiddelen die zoveel besproken zijn als deze kunstmatige zoetstof gemaakt van aminozuren (bouwstenen van eiwitten) en methanol (foute broertje van ethanol = alcohol).

Sinds de komst van dorpspomp 2.0 (internet fora en massamailing) is aspartaam benoemt als een zeer slecht product voor de gezondheid (www.aspartaam.nl), of juist als een zeer onschuldig product wat extreem veilig is (http://www.skepsis.nl/aspartaam.html).

In de zomer van 2004 konden we allemaal opgelucht ademhalen, Marie Prins had in haar artikel voor Skepter” broodje aspartaam” duidelijk laten zien dat de aspartaam discussie een hetze was, van een stel bangmakers en slecht geïnformeerde alterneuten.
Gelukkig we konden weer ongestoord onze 100 medicaties slikken en 6000 producten eten met aspartaam er aan toegevoegd.

Nu anno 2011 zijn er nieuwe onderzoeken, samen met een terugblik op eerdere onderzoeken en ontwikkelingen laat dit toch een ander beeld zien dan de geruststellende oneliner “Aspartaam is het best onderzochte voedingsmiddel en niet ongezond”

Vraag: Waarom gebruikt iemand aspartaam ?

Antwoord voedingscentrum:

Voor je gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig.
Zoetstoffen als aspartaam bevatten geen calorieën en passen daarom in een gewichtsverlagend dieet.

De kritiek:

afvallen?

Het alom gerespecteerde medische wetenschappelijk medium de JAMA (Journal of the american medical association) schrijft in 2007 al “”Sugar Substitutes Linked to Weight Gain” http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/299/18/2137

Ratten worden van suikervervangers dik en verder hebben 30% meer mensen overgewicht sinds aspartaam verkoop door het dak schoot.
Op de 65e wetenschappelijke bijeenkomst van Amerikaanse Diabetes vereniging in San Diego in 2005 wordt het onderwerp ook besproken, de toename in gewicht en aspartaam wordt ook gevonden.

Aspartame and Weight Gain

A study conducted at the University of Texas Health Sciences Center reported a “41% increase in risk of being overweight for every can or bottle of diet soft drink a person consumes each day.” The findings come from eight years of collecting data by Sharon P. Fowler, MPH and colleagues. The results of the study was reported at the 65th Annual Scientific Sessions of the American Diabetes Association in San Diet on June 10-14, 2005 (Abstract 1058-P). While this study, by itself, does not prove that aspartame causes weight gain, it adds to the evidence seen in independent research. For example, a study conducted by Dr. H.J. Roberts found that 5% of subjects reporting symptoms from aspartame also reported a “paridoxic weight gain.” (Reactions Attributed to Aspartame-Containing Products: 551 Cases,” Journal of Applied Nutrition, Volume 40, page 85-94). Lavin found that females with eating restraint had a higher Calorie intake subsequent to aspartame intake as opposed to sugar or water intake. (Lavin, J.H., S.J. French, N.W. Read, 1997. “The Effect of Sucrose- and Aspartame-Sweetened Drinks on Energy Intake, Hunger and Food Choice of Female, Moderately Restrained Eaters,” International Journal of Obesity, Volume 21, pages 37-42, 1997.)

Hoe zou dit fysiologisch te verklaren zijn? …

Het lichaam heeft een ingenieus verteringssysteem, waarbij de vertering en de informatie naar de rest van het lichaam al in de mond start. Aspartaam smaakt zoet en imiteert suiker(koolhydraten) maar is het niet, zal het lichaam het dagelijks ‘foppen’ begrijpen of zullen systemen in de koolhydraatvertering ontregelt worden? Voordat je wilt aantonen dat je van aspartaam NIET afvalt moet de vraag worden gesteld “zijn er onderzoeken die aantonen dat je van aspartaam WEL afvalt ?”

Hier zijn enkele studies naar gedaan maar zijn niet dubbelblind of placebo gecontroleerd, verder is de vervolgperiode erg kort in de meeste studies. Het klinkt logisch, geen calorieën =  afvallen maar in de praktijk werken dingen niet zo simpel. Daarmee wordt aspartaam knap nutteloos, de enige functie die het zou kunnen hebben is er niet. Daarmee valt aspartaam in dezelfde categorie nutteloze producten als een:

  • Stofzuiger die stof blaast
  • Water waar je van uitdroogt
  • Medicijn met meer bijwerkingen dan werking

Aspartaam om af te vallen? Ik hou het op een volmondig onderbouwde nee.

De kritiek

Aspartaam veilig?

Dit wordt altijd een lang verhaal met een eindeloos gegooi met wetenschappelijke studies, ik zal er een aantal recente uithalen die de gemoederen het meest bezig houden.

First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed to Sprague-Dawley Rats

On the basis of these results, a reevaluation of the present guidelines on the use and consumption of APM is urgent and cannot be delayed

Life-Span Exposure to Low Doses of Aspartame Beginning during Prenatal Life Increases Cancer Effects in Rats

The results of this carcinogenicity bioassay confirm and reinforce the first experimental demonstration of APM’s multipotential carcinogenicity at a dose level close to the acceptable daily intake for humans. Furthermore, the study demonstrates that when life-span exposure to APM begins during fetal life, its carcinogenic effects are increased 

http://cspinet.org/new/pdf/aspartame_letter_to_fda.pdf
Aan de hand van bovenstaande studies is er een brief de deur uitgegaan ondertekend door Harvard professoren, oncologie en andere Health care organisaties. Ze roepen op tot analyse van bovenstaande studies, die zij zeer sterk vinden, om vervolgens over te gaan tot een verbod op aspartaam.

De EFSA (European food and safety authorization) vindt de bovenstaande studies niet sterk en zo discussiëren ze nog even verder…….

Recente ontwikkelingen

http://www.medicalfacts.nl/2011/02/18/ook-politieke-steun-voor-scherpere-eu-norm-aspartaam-groeit/

De Deen Thorhaller Halldorsson heeft bij een studie onder een zeer grote groep van bijna 60.000 zwangere vrouwen ontdekt dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en het drinken van frisdrankjes met aspartaam. En ook zijn er aanwijzingen dat aspartaam kanker bevordert. De Italiaanse oncoloog Morando Soffritti signaleert een verhoogde kans op lever- en longkanker bij muizen die gedurende hun hele leven aan aspartaam zijn blootgesteld.

Hoe zou dit fysiologisch te verklaren zijn ?

Aspartaam bestaat voor een groot gedeelte uit geïsoleerde aminozuren, in voeding komen aminozuren voor aan elkaar gebonden tot complexe en zeer grote eiwitmoleculen.
Wanneer een eiwit in het lichaam wordt afgebroken komen de aminozuren (verschillende soorten) geleidelijk aan vrij en moeten ze de competitie aangaan om te worden opgenomen met elkaar.

Een geïsoleerd aminozuur heeft een andere werking dan een aminozuur gebonden in een eiwitstructuur. Dat weten artsen en apothekers ook, zei zetten het Fluimicil (acetylcysteine) in als slijmoplosser bij o.a longziekten, medicijnen hebben bijwerkingen en mogen alleen gebruikt worden wanneer er een “klacht” is.

Er zitten net zoveel geïsoleerde aminozuren in een glas cola Light als in een groot bord vol bonen.

Als geïsoleerde aminozuren in hoge concentraties meer werken als een medicijn, waarom is het dan niet als zodanig geregistreerd ?

Als geïsoleerde aminozuren werken als een medicijn is het dan verstandig om dit levenslang te gebruiken zonder dat ik klachten heb, of een arts mij dit voorschrijft ?

Aspartaam veilig? Ik hou het op een gereserveerde nee … ik hou mijn koffie en yoghurt liever medicijnvrij.

Met vriendelijke groeten
Robert de Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top