Brood, het mes snijdt aan twee kanten (4)

Als afsluiting van het brood-epos: zoutoverschot en de vezelmaffia.

Zoutoverschot:

We eten in Nederland ongeveer 7 à 8 gram zout per dag terwijl dat 1 à 2 gram hoort te zijn. Een pizza kan bijvoorbeeld 20 gram zout bevatten en dat is dan weer genoeg zout voor 10 dagen. Dat teveel aan zout doet onze nieren en hart en bloedvaten geen goed. Volgens schattingen van wetenschappers kan een vermindering van de zoutiname met 5 gram per dag de gehele Nederlandse bevolking 20% minder hartinfarcten en 30% minder beroerten opleveren.

Nog altijd teveel zout in voedingsmiddelen

Ongeveer een kwart van dit zoutoverschot komt uit het brood wat de meeste mensen dagelijks eten. Om brood nu alleen de schuld te geven van ons extreem grote zoutoverschot dat is wat flauw (negeer wederom de slechte woordgrap), maar het draagt er aanzienlijk aan bij (ongeveer een kwart van het probleem). Het grootste gedeelte komt uit de kant-en-klaar industrie en verder is er bij de wat oudere generatie een gewoonte om er via een zoutpot op tafel nog lekker wat grammen erbij te scheppen. De zoute smaak van eten is een gewenningsproces, als je niet zout eet is zout eten soms ronduit smerig terwijl een zoutfanaat het juist te flauw vindt en het links laat liggen. Bakker en industrie doen momenteel wel pogingen om zout toevoegingen aan hun producten te reduceren.

Dat wordt wel eens tijd, zout is namelijk een extreem goedkope maar helaas slechte smaakversterker / product opleukeraar (dat is geen echt woord). Kortom, als je brood links kan laten liggen in combinatie met het mijden van kant en klaar shit (bouillonblokjes, zakjes, pakjes, zoute friet, pizza etc), dan doe je je lijf alweer een enorm plezier.

Vezelmaffia:

In de meeste westerse voedingsrichtlijnen staat brood en dan met name volkoren bovenaan
wanneer het gaat om een verantwoord eetpatroon, dat staat natuurlijk wat raar als je net dit complete blog hebt gelezen. Het voornaamste argument waarom brood dan zo gezond zou zijn ligt in het feit dat het vezels bevat. De vezelmaffia laat ons dan ook weten dat er heel veel Nederlanders (14 miljoen) een vezeltekort hebben en dat brood een goede bron is van vezels. Het schrijven en lezen van een kritisch broodblog staat dan ook gelijk aan ketterij en kan niet goed voor je zijn, we hebben immers al een tekort!! Toch is het prima te doen zonder brood, je moet alleen wel meer groente en fruit gaan eten (maar dat is met een paleolithische levensstijl geen probleem). Een volwassene heeft per dag 30 tot 40 gram vezels nodig, bijna 13 miljoen mensen komen niet elke dag aan 2 ons groenten en 2 keer fruit (hier ligt dan ook het grootste probleem in het vezeltekort). Wanneer je brood in de ochtend omruilt voor fruit (een appel bevat per stuk ongeveer 4 tot 5 gram vezel in de vorm van pectine) en in de middag het brood omruilt voor salade / rauwkost / groente (bladgroenten bevat vezels in de vorm van cellulose) dan zit je prima in de vezels. Bovendien krijg je veel meer fruit en groente binnen en pluk je gelijk de voordelen van een veel gezonder eetpatroon. Het zou vreemd zijn als de mens brood echt nodig had voor zijn gezondheid het is immers pas 10000 jaar op de markt en dat is gezien de complete evolutie van twee en een half miljoen jaar extreem kort.

Tips / trucs / eigen ervaringen

  1. Ik zie en gebruik brood niet als een dagelijks product, ik zie het meer als arm voedsel dat de potentie heeft om via verschillende pathofysiologische routes mijn dagelijkse fysiologie negatief te beïnvloeden. Soms vind ik brood lekker wanneer het gaat om een speciale gelegenheid, maar niet als dagelijkse kost.
  2. Wanneer je geen brood eet en dit omruilt voor meer groente /fruit / noten, dan zal je merken dat dit je gezondheid goed doet.
  3. Om af te vallen is een brood dieet in mijn opinie het meest vreemde om te gaan eten (zie deel 3, het lectine – leptine verhaal). Niks schopt je hongergevoel meer in de war dan de hitteresistentie tarwe lectines. Dit kan je goed merken als je een tijd lang stopt met de consumptie van granen, je hongergevoel neemt af en je drang naar koolhydraatrijke snacks ook.
  4. Groentes zitten boordevol met vezels, dan moet je wel zoals bijvoorbeeld bij broccoli ook de steeltjes opeten en niet alleen de roosjes.
  5. Vijgen en dadels zijn behalve lekker ook nog eens vezelrijk.
  6. Sinds ik gestopt ben met het dagelijks eten van brood ben ik energieker geworden, heb ik veel minder moeite om koek / snoep / chocolade etc te laten staan.
  7. Het lijkt in het begin best moeilijk om zonder brood te kunnen, maar er zijn genoeg alternatieven voor het ontbijt en de lunch, het veranderen van je eetgewoontes is een proces wat tijd nodig heeft.

Een veranderingsproces gaat met vallen en opstaan, wees niet te streng voor jezelf.

Robert de vos

Een reactie op “Brood, het mes snijdt aan twee kanten (4)

  1. Thanks for the marvelous posting! The weblog was completely fantastic! Numerous great info and inspiration, each of which we all want!Your Blog is very good, I like it! Thank you for your sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top