Congres Arts en Voeding: insulineresistentie (suiker, de bittere waarheid) deel 2

We pakken het zoete spoor weer op bij punt 9, en vervolgen onze zoektocht naar de laatste inzichten over insulineresistentie en de toenemende ziektelast door mega suikerinname.

9) Er zijn in het verleden natuurlijk al eens eerder macronutriënten bestempeld als slecht en dat bleek achteraf weer mee te vallen (zie de verzadigd vet blogs).Wat betreft verzadigd vet eten we nu ook niet meer dan in het paleolithicum (10 tot 15 EN%), maar wat betreft suiker eten we echt mega doseringen in vergelijking met onze verre voorgangers (minstens 10 maal zoveel). De fructose component van de suiker is echt compleet nutteloos, met verzadigd vet doen we nog nuttige dingen, we zetten het bijvoorbeeld om naar onverzadigde vetzuren. Er is werkelijk geen één metabole reactie in het menselijk lichaam te vinden die essentieel is en daarvoor afhankelijk is van fructose. Daarom worden mensen met erfelijke fructose intolerantie (als ze zich houden aan hun dieet) probleemloos oud en gezond zonder medicijnen. Precies hetzelfde gaat ook op voor Coeliakie (glutenenteropathie), gluten zijn geen noodzakelijk nutriënt en kunnen dus worden weggelaten zonder (mogelijke) gezondheidsschade. Wanneer we de schadelijke effecten van fructose en granen weglaten boeken we een enorme gezondheidswinst.

hoeveelheid suikerklontjes in blikje en flessen cola

10) In de complete presentatie van R.H Lustig (zie deel één voor zijn inleiding) zaten zeer veel mooi onderzoeken / plaatjes om een voedselnerd als mij blij te maken. Ik heb geprobeerd om een ander plaatje te zoeken maar dat is niet gelukt, de volgende komt dan ook uit zijn presentatie en ik hoop dat hij niet heel boos gaat worden.

veroudering in kraakbeen

Dit punt en dit plaatje gaat een hoop duidelijk maken als we de relatie suiker en degeneratieve aandoeningen aan elkaar gaan knopen. Het plaatje laat rib kraakbeen zien door de jaren heen, hoe ouder hoe bruiner.
Die bruine kleur is niet gunstig, het zegt iets over de hoeveelheid AGE’s die er gevormd worden en ingebouwd naar mate de jaren verstrijken. AGE staat voor advanced glycation endproduct en wordt zowel in ons lichaam (endogene ages) als in voedingsmiddelen (exogene ages) gevormd.

AGE’s zijn crosslink verbindingen tussen eiwitten en suikers (eindstadium maillard reactie voor de
geïnteresseerden), ze zijn ongunstig voor veel celfysiologische processen en maken je bindweefsel veel stugger. Lees hier uitgebreid wat ages zijn, op de blog van Melchior Meijer (oooh, Melchior, waarom ben je altijd zo snel met je blogs!!!, het zal me toch nog eens gaan lukken om een paleo artikel te schrijven wat nog niet aan bod is gekomen op je site), of kijk op de wikipedia pagina.
AGE’s; Het is een hapklare ezelsbrug, ze hebben alles te maken met de “leeftijd / gezondheid” van je weefsel, nog beter is misschien om AGE’s in verband te brengen met degeneratie. Exogene ages worden gevormd in zorgwekkende hoeveelheden wanneer je voeding lang en op een hoge temperatuur gaat verhitten (dat is dan 1-0 voor de raw food en paleo beweging). Nu dan, na deze inleiding eindelijk de Punch Line ……, wat heeft dit dan met onze suikerconsumptie te maken? De vorming van AGE’s is 7 maal groter bij fructose dan bij het metabolisme van glucose. Kortom de eenvoudigste gezondheid en beauty tip van de dag …, hoe minder suiker hoe beter. Je lichaam zal geleidelijk die AGE overload eruit werken met dank aan zijn receptoren en het bindweefsel gaat weer beter werken.

11) Niet iedere calorie heeft hetzelfde effect in het lichaam, kortom het calorie tellen kan definitief in de prullenbak wanneer je over gaat op een paleolithisch dieet.Dit blijft toch nog altijd een lastig aan te nemen principe maar fysiologisch is het zo waar als een koe. Fructose (50 % van de geraffineerde suiker) is wel isocalorisch maar niet isometabolisch. (in vergelijking met X).

According to Dr. Lustig, fructose is “isocaloric but not isometabolic.” This means you can have the same amount of calories from fructose or glucose, fructose and protein, or fructose and fat, but the metabolic effect will be entirely different despite the identical calorie count.

Het is al in een aantal andere punten aan bod gekomen, maar het is het fundamentele principe waarom geraffineerde suiker zo super ongunstig is voor ons lichaam. Fructose geeft geen insulinerespons, je lever moet dit dus allemaal verwerken, terwijl glucose door heel je lichaam wordt verwerkt. De fructose wordt grotendeels omgezet in VET en verstoort je hongergevoel, het verlaagt het LDL, verhoogt het LDL cholesterol, verhoogt triglyceriden in het bloed, zorgt voor hoge bloedruk en zet dus aan tot het metabole syndroom. De overmatige suikerconsumptie is volgens de nieuwe generatie wetenschappers toch echt meer verantwoordelijk voor onze westerse ziekten (cholesterol problemen, hart en vaatziekten, diabetes, leververvetting) dan het verzadigd vet verhaal.

In deel 1 hebben we het al gehad over de slogan die we vaak horen “we eten gewoonweg teveel en bewegen te weinig”. Je moet deze zin veranderen in “we eten teveel” (omdat we overeten doordat voedingsmiddelen ons hongergevoel verstoren) en omdat ons dat moe maakt zijn we moeilijk aan te zetten tot beweging.
Deze praktijk en theorie wijsheid kan dus ook zo op een oud-Hollands tegeltje “Hoe minder suiker, hoe meer energie!” en “Start met minder suiker en je krijgt vanzelf zin om te bewegen”.
Voor nog meer flauwe oud-hollandse suikergrap tegeltjes zie de 1 uur durende diashow hiernaast.

12) Het werd op dit congres ook weer geroepen, maar educatie is helaas niet heel vruchtbaar. Je kan van alles doen om een gezonde levensstijl te creëren op micro en meso niveau, maar zolang we in een obesogene macro omgeving leven en ieder kind al drie cola reclames heeft gezien voordat hij op school is, hebben we een probleem. Het marketingbudget van zoet is enorm groot en bovendien hebben ze ook veel wetenschappers zover weten te krijgen om hun verhaal van halve wetenschappelijke waarheden te voorzien. De suikerstichting strooit rijkelijk met vergoedingen en onderzoeksbudgetten. Vroeger bestreden we in de gezondheidszorg voornamelijk acute ziekten die werden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Aangezien het aandeel chronische klachten nu veel groter is en in bijvoorbeeld Amerika nu meer dan 75% van de totale zorgkosten bestrijkt, is het tijd voor een andere strategie. Bacteriën bestrijd je met medicijnen, chronische ziekten bestrijd je met preventie en een grote groep artsen die zich druk maakt over dit onderwerp. (en dan zal er meer dan 4 uur voedingsleer moeten zitten in de opleiding geneeskunde, maar daar wordt kennelijk aan gewerkt). Druk op de industrie vanuit de overheid en ophouden met het wachten op zelfregulatie zijn goede punten om te starten.

billboards met boven tegen overgewicht bij kinderen en onder een billboard voor MacDonalds
ZUCHT ………………………………………………………………….

13) We sluiten af met een aantal tips / trucs om minder suiker te consumeren.

TIP 1: Inkoppertje: stop met het drinken van frisdrank, deze nutteloze glucosetolerantie thuistest (quote Frits Muskiet) is alleen geschikt voor een sporadisch feestje maar nooit bedoeld voor dagelijkse consumptie.

Heeft u het filmpje al eens gekeken waar iemand Cola kookt? Het zou een verplicht wetenschappelijk testje moeten zijn op scholen, ik denk dat je het daarna niet meer drinkt.

Hiernaast de foto van mijn eigen cola kook experiment, het is wonderbaarlijk (en treurig) om te zien hoeveel suiker er in een petflesje past en er na verdamping overblijft.Wanneer je geen frisdrank drinkt dan ben je al best goed op weg, alleen zijn veel vruchtensappen vaak ook niet meer dan suikerdrankjes.

uitgekookte cola
Je kan het zo op
je boterham smeren

Er zal ongetwijfeld een superfruit in zitten, of alleen maar natuurlijke suikers bevatten, maar nadat je alle reclame leuzen eraf gehaald hebt blijft er alleen maar suikerwater over. Sterker nog: druivensap bevat meer suiker dan cola en is bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van “Healthy people” blauwe bosbes en framboos, wat trouwens nutteloos in de koeling staat omdat het geen verse sap is. Veel sappen zijn soms nog extra gezoet.

pad vruchtensap met ingrediënten label
Healthy people? door het consumeren van een drank die meer suiker bevat dan Cola? Bron: consumentenbond

Het kan ook zijn dat u een fanatieke smoothiemaker bent, dat zou goed kunnen gaan maar vaak verdwijnt
er ook veel zoet fruit in. Wanneer je dit centrifugeert dan zijn alle vezels wel los van de fructose. Fruit is dus een prima product, maar eet het gewoon op en maak er geen dagelijkse gewoonte van om sap te drinken.Dit scheelt u weer bakken met fructose (lees degeneratie)

TIP 2: Doe de volgende rekensom: Stel je drinkt 4 kopjes koffie per dag (iets meer dan de gemiddelde Nederlander) en je doet daar 2 klontjes in (Suikerklontje is 4,4 gram), dan consumeer je 13 kilo suiker per jaar. En dat is een hoop overbodige fructose voor je lever.

TIP 3: Een appel en een flesje water is een prima 10uurtje voor een kind die naar de basisschool gaat, het probleem zit hem in het feit dat hij waarschijnlijk naast iemand zit die een rol Prince ministars eet en een chocomel heeft meegekregen.

Voor kinderen is zoet een enorme verleiding die ze de hele dag tegenkomen en het gaat u nooit lukken om dat compleet te verbieden. Maar ik heb toch gemerkt dat als je het zelf minder gebruikt, je het ook minder aanbiedt en kinderen er dan ook minder naar vragen. We sluiten af met een documentair filmpje voor het geval je nog steeds trek had in geraffineerde suiker.

zoetigheid bedacht voor kinderen
10 uurtje … tijd voor de lever om wakker te worden!!!!

Een reactie op “Congres Arts en Voeding: insulineresistentie (suiker, de bittere waarheid) deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top