Evolutionaire geneeskunde 2017 / 2018

Zo aan het einde van het jaar even een terugblik op een aantal ontwikkelingen rondom evolutionaire geneeskunde. Tevens is dat gelijk een mooi opzetje voor de bijscholing die ik in februari geef voor osteopaten “Voeding vanuit evolutionair perspectief” samen met Remko Kuipers (cardioloog en auteur van oerfit en oergezond). Zie hier voor het voorlopige programma van deze scholing.

 1. De Lancet (een vooraanstaand medisch tijdschrift) publiceerde dit jaar een aantal artikelen over evolutionaire geneeskunde, een belangrijke mijlpaal in het bekender maken van deze wetenschappelijke discipline. Frits Muskiet (emeritius hoogleraar) schreef er een artikel over op Foodlog.
 2. Verder was er het derde Congres van het AHS in Maastricht in de medische faculteit. Ook dit jaar was ik met veel plezier betrokken bij de organisatie, vooraf en op de dag zelf.
  Het was een goed bezocht congres en de eerste filmpjes van de seminars staan inmiddels online.
  De line up bestond o.a uit Hanno Pijl, Remko Kuipers en Leo Pruimboom,
  Via de website zijn ook nog steeds de video’s beschikbaar van de vorige congressen.
 3. Verder was ik aanwezig bij een belangrijk evolutionaire congres in Lissabon ter ere van het overlijden van Staffan Lindberg, georganiseerd door nutricience

Staffan Lindberg is een van de grondleggers van de evolutionaire geneeskunde, wie hij was en wat hij heeft betekend kan je hier lezen.

Persoonlijk vindt ik dit één van van zijn beste oneliners:

“The inability or refusal to apply evolution’s basic principles when interpreting dietary studies, 150 years after the publication of Darwin’s “The Origin Of Species” is astounding.”

Foto

Ik kan helaas niet de opnamen van dit congres delen want die staan achter een beschermd youtube kanaal, wel hier een overzicht van de meeste publicaties van Staffan Lindeberg.

Onder deze lange lijst aan publicaties staat nog een kleine samenvatting van een presentatie die op dit congres werd gegeven waar diep werd ingegaan op de de negatieve impact van koemelk op onze gezondheid.

Professor Bodo Melnik (dermatoloog) uit het pittoreske Osnabrück hield een zeer strakke presentatie over de rol van melk in het ontstaan van een aantal bekende welvaartsziekten (diabetes, neurodegeneratieve ziekten en kanker).
In het super kort komt het er op neer zie publicatie hier dat …

 1. koemelk bevat exosomen (pakketjes die een cel maakt om iets mee te vervoeren), deze bevatten MiRNA (niet coderend RNA molecuul)
 2. Dit MiRNA heeft een effect op onze celgroei en stuurt de werking van een aantal van onze genen in de war (epigenetica). Een belangrijk enzym verantwoordelijk voor het stabiel houden van onze genen (methyltranferase) raakt verstoord.

Nu hield ik melkprodukten al vrij lang voor gezien, maar ik vond dit een mooie bevestiging.
Mocht je een alternatief zoeken voor melkprodukten dan is soya geen goed alternatief (zal ik een aparte post aan wagen) maar ik ben voorzichtig enthousiast over yoghurt op basis van kokos (zit helaas wel wat zetmeel en toegevoegde suiker in).

Alvast een mooi, gelukkig en gezond nieuwe jaar toegewenst en wellicht tot snel.
Groeten
Robert

2 reacties op “Evolutionaire geneeskunde 2017 / 2018

 1. Dag Robert. Interessante info. Af en toe wel wat moelijk. Bv de tabel met verschil tussen jager en de mens van nu.
  Je schrijft dat de kokosyogurt een goed alternatief is. Inderdaad en volgens mij puur en zonder toevoegingen. Helaas is mijn dochter daar weer allergies voor, dus toch Soja (van de natuurwinkel) . Maar wat is daar dan mee ?

  1. Soya heeft een aantal mechanismen om het ons moeilijk te maken ( dit geld niet voor gefermenteerde soyaprodukten als miso , nato , soyasaus en tempeh )
   het bevat veel saponinen , een soort zeepachtige stoffen die onze darmwand irriteren , het bevat veel stoffen die zich gedragen als exorfinen zijn gaan ons eigen endorfinesysteem beinvloeden .
   En het bevat fyto-oestrogenen , ze doen de werking van vrouwelijke hormonen na.
   Ik adviseer nooit soya produkten als alternatief , teveel nadelige eigenschappen helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top