Het draadloze lichaam

In het draadloze tijdperk anno 2011 kijkt niemand raar op als een PowerPoint presentatie (liever Prezi) doorgemaild kan worden vanaf je smartphone naar iemand in Zuid Swaziland. Dit soort ontwikkelingen in de communicatietechnologie bieden een mooie gelegenheid om eens te reflecteren op de communicatie binnen in het menselijk lichaam. Het lichaam kan via hormonen draadloos communiceren, alleen is dit systeem relatief langzaam in vergelijking met de communicatie via het zenuwstelsel (die niet draadloos is). Zou het lichaam net zoals onze smartphone etc. via elektromagnetische straling kunnen communiceren? Communicatie via licht met 299.792.458 meter per seconde (lichtsnelheid binnen in een vacuüm dus in het lichaam iets trager) zou de efficiëntie aardig ten goede komen.

Binnen het onderzoek hiernaar, wat steeds serieuzere vormen aan begint te nemen, noemt men dit fenomeen ‘Biofotonen’. (Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Biophoton). Ontstaan in Rusland tijdens de Stalin periode en daarna voortgezet door o.a. Professor F.A. Popp. (Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz-Albert_Popp).

Biofotonen, het klinkt als een term uit Star Trek: “Captain Kirk, we must fire the biofoton-torpedo’s NOW!”. Jammer genoeg zijn er al biofoton-apparaten op de markt die dit compleet onduidelijke proces veranderen / genezen, wat wel ernstig prematuur is.

Een foton (in de volksmond lichtdeeltje genoemd) is een massaloze verschijningsvorm van elektromagnetische straling. Wanneer deze binnen het bereik van onze fotoreceptoren ligt dan noemen we het licht. Momenteel is er een discussie gaande of een neutrino (helemaal niet te begrijpen deeltje) sneller kan gaan dan een foton!! Misschien is het een reclame stunt van het CERN?

Maar stel dat het lichaam draadloos kan communiceren dan opent dat de volgende stap in het begrijpen van de onvoorstelbare complexiteit van de menselijke fysiologie. Nu kan het nog even duren voordat we een fotonoloog in het ziekenhuis zien rondlopen maar zoals eerder aangehaald, het onderzoek zit in de lift.

Met vriendelijke groeten
Robert de vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top