Kaak en gebitsklachten (occlusie en depressie), lessen uit de oertijd en hoe behandelen we dit vanuit de osteopathie?

Dit onderwerp staat al een tijdje op de lijst en mijn interesse werd verder aangewakkerd door de bijscholing die ik vorig jaar volgde over kaakklachten en de grote groep cliënten die zich hiermee meldt.

Van tanden knarsen tot kaakkramp tot het slecht of asymmetrisch openen van de mond, de symptomen zijn vaak terug te leiden tot een aantal oorzaken. We beginnen met wat evolutionair geneeskundige vragen op het gebied van voeding en verderop staat hoe we bij osteopathie Rijswijk deze klacht benaderen.

1) Waarom poetst een hond / kat / tijger / aap / vis zijn tanden niet en blijven die gezond als hij leeft onder zijn conditions of existence?
En waarom krijgt die hond / kat / tijger / aap / vis wel gebitsproblemen (gaatjes / tandvleesproblemen / kaakmalformaties) wanneer je hem granen voert of ander voer dat buiten het voedselpatroon ligt waarop hij miljoenen jaren evolueerde?

2) Hoe zien de gebitten van mensen eruit wanneer zij binnen het voedselpatroon eten wat ze al langer eten dan de meeste voedselproducten die zijn ingetreden sinds de komst van de agrarische en industriële revolutie?

Vraag 2 gaan we eerst beantwoorden en daarmee is het antwoord op 1 ook gelijk duidelijk.
De meest epische tandarts die tot nu toe ooit heeft geleefd op de planeet aarde (wat een dramatische aankondiging) is Dr Weston A. Price, hij schreef het werk Nutrition and physcical degeneration. Een zeer uitgebreid werk waarin hij zijn reizen beschrijft over de hele wereld en zijn bezoeken aan oervolken en ook diezelfde oervolken die in aanraking zijn gekomen met zetmeel en suiker.
Ik kan dit boek aan iedereen aanraden van leek tot professional, dit boek verdient wat mij betreft een plek in de opleiding tot (tand) arts (misschien zit het er wel in), ik ben het helaas niet tegengekomen in de osteopathie opleiding.
De gezondheid begint in de mond, en de mond en kaakbogen kunnen een hoop verklappen over de status van onze gezondheid. Fysieke degeneratie is snel zichtbaar in de vorming van het aangezicht.
Hoe de tanden elkaar raken (occlusie) en hoe het aangezicht ontwikkeld bepaald ook een deel va onze houding van de rest van het lichaam (posturologie)

Samen met zijn vrouw bezocht Weston een zeer grote groep natuurvolken en fotografeerde daar de gebitten en hun leefomgeving, tevens zocht hij naar de van oorsprong zelfde groep die wel al in contact waren gekomen met agrarisch en industrieel voer.
De verschillen zijn spectaculair, de vervorming van de tandbogen (tanden die elkaar wegdrukken door een vervorming van de boven en of onderkaak ) en de daardoor veroorzaakte malocclusie (links en rechts en of voor en achter tanden die elkaar niet raken) treedt al snel op in de eerste of tweede generatie die overstapt op agrarisch / industrieel voedsel.

Foto

In onze 6 miljoen jaar als jager verzamelaar waren onze kaken breed en fors, pasten al onze tanden erin (ook de verstandskiezen) en vielen onze tanden niet uit de mond vanwege gaten in tanden of kiezen.
En dat is maar fijn ook want aangezien we geen haaien zijn krijgen we maar twee setjes en daar moet je het mee doen.
Onze tanden zijn in het pre- agrarische tijdperk dus niet stuk te krijgen omdat wanneer dat wel zou gebeuren we gelijk een mega probleem hebben.
Evolutie heeft er wel voor gezorgd dat door een innige symbiose met gezellige bacteriën onze tanden prima zijn beschermd en ook zonder tandarts of mondhygieniste prachtig heel en wit blijven.

Foto
Foto

Het boek staat verder vol met dit soort afbeeldingen en aan het eind van het boek (en als we dan nog even de Egyptenaren erbij betrekken) dan kan je je niet voorstellen waarom het geen standaard advies is voor iemand met bijvoorbeeld terugkerend gingivitis of het verder gevorderde parodontitis om geen suiker en zetmeel te eten.
Daarom bij deze de doe hetzelf tip voor persoon met parodontitis en of gingivitis: eet eens een paar maanden geen granen en suiker (of in ieder geval zo min mogelijk)
In mijn praktijk heb ik al van 10 personen inmiddels teruggehoord over een tijdsbestek van 3 jaar dat zij (nadat zij de switch maakte naar paleo) van hun tandarts / mondhygieniste kregen te horen dat alle ontstekingen weg waren.
Is dat vreemd of magisch? een toevalstreffer? in het licht van de evolutie van onze spijsvertering en symbiose van mond / darmflora absoluut niet.

Wanneer we veel accelulaire koolhydraten toevoegen (zetmeel en suiker, zie eerder blogs) dan geven we de wapens (voeding) aan de verkeerde gasten en moeten we niet raar opkijken dat de oorspronkelijke gasten de strijd verliezen.
Het gevolg is dat de barrières die we in de mond en de darm hebben steeds toegankelijker worden en daardoor gaan ontsteken.
Mocht je nu gelijk gaan googelen om te kijken of die jager verzamelaar nu wel goede tanden had, dan kom je al snel op dit verhaal in The New Scientist (hunter / gatherers had rotten teeth)
De groep mensen die echter worden besproken leefde echter niet zo heel ver voor de agrarische revolutie (in sommige gebieden start de agrarische revolutie al 30000 jaar geleden) en at al de nodige papjes.
De meeste studies laten vrij consequent zien dat tanden elkaar pas gingen verdringen en aalocclusie optrad na intreding van de agrarische revolutie (zie hier)

Hoe gaan we bij de osteopathie Rijswijk te werk wanneer het gaat om kaakklachten (pijn in rust, bij het kauwen, asymmetrie in openen, occlusie problemen, tandenknarsen etc )
Veel van de bovenstaande klachten hebben een aantal dingen met elkaar gemeen: er is vaak hypertonie (te sterk aangespannen spieren die ook slecht ontspannen na gebruik) en een verstoorde coordinatie tussen de onderlinge kaakspieren.
Er is ook een groep mensen die vaak al jaren nek en schouder klachten heeft terwijl hun grootste klachtenveroorzaker het kaakgewricht kan zijn en de bizarre spanning die mensen op kunnen wekken (kaakspieren behoren tot een van de sterkste in ons lichaam) is soms zo hoog dat tanden afbreken of mensen hun bitje die ze van de tandarts hebben gekregen doorbijten..
De reden waardoor dit is ontstaan kan al liggen in de geboorte, deformaties in de ontwikkeling van het gebit / tandbogen tot het krijgen van een beugel of een trauma of een langdurige tandheelkundige behandeling.

Voorbeeld uit de praktijk: Een dame krijgt een tandvulling links achter in haar tweede kies op haar 35ste, 4 jaar later ontwikkelt ze kaakpijn aan de rechterkant – uit de testen blijkt dat de vulling te hoog is en de spierspanning op veel plekken te hoog is, de tanden raken elkaar links eerder waardoor de kaakspieren rechts harden moeten werken om ook occlusie te maken.
De spierspanning neemt “s nachts niet af en het bitje dat ze van de tandarts heeft gekregen lost het probleem niet op.

Tijdens een intake gaan we er stapsgewijs doorheen en aan de hand van functietesten kunnen we bepalen of het een probleem is met occlusie (tandcontact voor / achter) of in de depressie (symmetrie in het openen, rol -glij beweging van het kaakgewricht)
Vervolgens gebruiken we manipulaties, mobilisaties en massage technieken op de betreffende spieren en gewrichten en kunnen we met coördinatie oefeningen (u krijgt een aantal oefenmaterialen mee) de kaakspieren meer symmetrie teruggeven.
Aanvullend worden stressreductie en vitamine / mineralen preparaten besproken.
Ook kan het nuttig zijn om contact te zoeken met een tandarts die digitaal met een t-scan uw occlusie kan meten (wanneer het gaat om een occlusie probleem dat veel stress geeft in het spiersysteem, dit kunnen we beoordelen in de praktijk).
Bent u benieuwd of osteopathie iets voor uw kaakklachten kan betekenen, u kunt altijd een afspraak maken voor het vrijblijvende inloopspreekuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top