Mijn eerste voedingsonderzoek

Hoera! In mijn poging om echte voedingswetenschap te gaan bedrijven heb ik mijn eerste fictie studie afgerond! Gedurende minstens 50 aflevering van de Teletubbies heb ik een aantal opmerkelijke observaties gedaan, zie hieronder mijn bevindingen.

Teletubbies:

 • Opzet: observationele pilot studie
 • Tijdsduur: 50 afleveringen (= lang zat)
teletubbies

De Teletubbies hebben een gemiddeld BMI van 32 (obesitas). Hoewel ze redelijk veel bewegen kijken ze opvallend veel tv (vaak hetzelfde programma twee keer), 100% van de populatie in Teletubbieland heeft een serieus probleem met zijn lichaamsgewicht. Het dieet van de tubbies is zeer eenzijdig en bestaat voornamelijk uit granen (toast en vla= melk met meel). Deze observaties ondersteunen de theorie die o.a. in de boeken van Gary Taubes aan bod komen:

“Het insuline peil moet laag zijn voordat er effectieve vetverbranding kan plaats vinden, dit kan niet op een dieet met 80% koolhydraten, voeding met een hoge GI (glyceamische index) en beweging resulteerd niet in afvallen”

Na deze bevindingen is gestart met een interventie studie (niet dubbelblind, niet gerandomiseerd dus eigenlijk waardeloos). De Teletubbies werden eerst met hun immer uitdijende pakmaat geconfronteerd.

teletubbie beijkt zichzelf in spiegel

Vervolgens werd het dieet aangepast en mocht er 2 maanden lang alleen maar worden gegeten volgens het paleolithische principe. Het bleek wel een uitdaging om erachter te komen wat de jager / verzamelaar Tubbie at gedurende zijn evolutie. Mede dankzij de hulp van Remco Kuipers (zie hier de link naar zijn onderzoek) zijn de Tubbies in 2 maanden veranderd in deze afgetrainde harige schepsels. De serie werd alleen kort hierna van de buis gehaald en verplaatst naar de late uurtjes van een betaald + kanaal.

extreem gespierde teletubbies

Ook nog belangrijk om te vermelden

Piet Piraat:
Op de boot van Piet Piraat heeft 50 % van de bemanning een gevaarlijk hoog BMI (<32).
Dieet: voornamelijk brokkepap

Piet Piraat

Kabouter Plop:
In kabouterland kampt 100% van de populatie met overgewicht variërend van obesitas tot morbide obesitas.
Dieet: voornamelijk plopkoeken (die gelukkig ook beschikbaar zijn voor de echte mensen).

Kabouter Plop

7 reacties op “Mijn eerste voedingsonderzoek

 1. Dit is echt te grappig. Maar eigenlijk een mega slecht voorbeeld.
  Zelf houd ik van Spongebob maar daar komen weer 1.000 hamburgers in voor.. Nijntje is denk wel goed bezig.

  1. Krabburgers (mits gebakken in roomboter / olijfolie) is waarschijnlijk een prima voedingsmiddel.
   Nijntje mag granen eten, overigens zou een “pas op met cholesterol campagne” voor nijntje land best opgaan, aangezien konijnen niet hun cholesterol spiegel kunnen aanpassen aan fluctuerende intake ( wat mensen wel kunnen).

 2. Hij is weer goed ! , het is mischien nog eens leuk om te kijken wanneer die obesitas epedimie is begonnen in verhaaltjesland.
  De kabouters van Rien poortvliet waren wel wat mollig maar aten volgens mij redelijk goed.
  Sprookjes van Grimm etc uit die tijd .. zaten daar veel sprookjesfiguren in met een gewichtsprobleem ?

 3. Goede ‘studie’, weliswaar niet valide, maar wel verifieerbaar. Hoe was dat met Paulus de Boskabouter, Okkie Trooi, en andere programma’s voor de Mac-Revolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top