Onsmakelijke Multi level marketing praktijken, hoe beïnvloed dit je praktijk of je consult?

Nadat ik in 1 maand tijd door vier personen in mijn omgeving werd gewezen op de fantastische producten van Beyuna, kon ik niet anders dan mij hier eens goed in te gaan verdiepen. Als iets zo gepusht wordt dan moet daar een extreem "goed" werkende marketing achter zitten, en Beyuna hanteert daar het ouderwetse piramide spel voor, of sjiek gezegd Multi Level Marketing (nu verder afgekort als MLM).

Ik zal in deze blog laten zien dat hun marketingstrategie borderline legaal is, en dat ze therapeuten overhalen met mooie grafieken van spectaculaire inkomsten wanneer ze hun producten gaan verkopen.(b.v orthomoleculaire therapeuten). Toen ik uit nieuwsgierigheid en verveling tijdens de corona crisis een online wervende training van Beyuna zag was ik hierna behoorlijk geschokt door de dingen die ik hier hoorde:

 1. U kunt binnen een paar jaar jaarlijks een ton op uw rekening krijgen als je maar lekker verkoopt!
 2. Lees niet teveel op internet over MLM, die mensen snappen het niet, luister naar mij
 3. Als je veel geld in legt dan ga je sneller omhoog in het percentage wat jij weer krijgt van de verkoop van producten van jezelf en van de anderen. (braak, kots, etc.)

Deze meeting werd voorzien door een trainer van Healthy Wealthy people, waarom zou je je product willen laten verkopen door een bedrijf die zich zo noemt ?
Ik heb geen marketing gestudeerd, maar stel je voor dat je medicijnen die je huisarts je heeft voorgeschreven van b.v Novartis zijn aangeraden aan hem door een marketingbedrijf met de naam "Wemaketonsofmoney", dan wekt dat misschien bij de consument of kritische therapeut vraagtekens op.

Wanneer een therapeut een behandelaar is, en een verkoper, en deel eigenaar is van het bedrijf dan krijg je hele onsmakelijke toestanden. Kan je dan namelijk nog zeggen dat je onafhankelijk bent wanneer je supplementen aanbeveelt ?
Je wordt daarmee arts / apotheker en farmaceut in één beroep en dat is niet hoe je in mijn ogen mensen helpt.
Ik heb zelf vanaf mijn 17 in de zorg gewerkt en me regelmatig druk gemaakt over onsmakelijke verstrengelingen tussen industrie en zorg, maar dit doet me denken aan taferelen van 20 jaar geleden toen er nog veel minder regels waren tegen belangenverstrengeling op dit gebied.

Wat is MLM

Multi level marketing is een manier om spullen (Tupperware doosjes, Herbalife, Supplementen ) te verkopen, Wikipedia zegt er het volgende over:

"Multi-level marketing (MLM) of netwerkmarketing is een bedrijfsmodel waar een piramide van zelfstandige verkopers inkomsten verwerft door directe verkoop van producten en door werven van nieuwe verkopers. MLM maakt gebruik van persoonlijke relaties tussen verkoper en klant. MLM wordt vaak bekritiseerd onder andere door vergelijking met een piramidespel. Het is, mits aan voorwaarden wordt voldaan, legaal in Nederland, België en de Verenigde Staten"

Voordat we ingaan op de legaliteit en de manier waarop Healthy Wealthy people Beyuna producten door je strot heen pusht, eerst even wat mensen aan het woord over MLM in het algemeen.

En wie kan dat beter dan John Oliver, deze Engels - Amerikaanse talkshowhost heeft in 2016 al eens gehakt gemaakt van Multi Level marketing en het is meer dan de moeite waard om te kijken.
Zowel wanneer je overweegt om te starten met MLM of als je bij een therapeut komt die een MLM’r is dan is dit filmpje een must, je ziet dan waar het geld uiteindelijk echt terecht komt.

En als je na die uiteenzetting nog steeds denk dat Multi Level Marketing de beste en meest zuivere manier is om producten aan de man te brengen, dan moet je nog even deze bovenstaande heren bekijken.
In het kort komt het er op neer dat je zelfs in de marketingindustrie niet gezien wil worden met een naambordje met MLM erop wanneer je een marketingcongres bezoekt, vooral omdat de kans dat iemand met je komt praten erg klein wordt.

Als ondernemer heb ik totaal geen probleem met marketing, het is een zeer belangrijk aspect van jezelf profileren maar bij MLM van supplementen zorg je ervoor dat het "bedrijf" je directe vertrouwenspersoon wordt namelijk de zichtbare therapeut / arts.
Als ik supplementen (vitaminen, kruiden, probiotica etc.) of testen (microbioomanalyse, omega 3/ 6 etc.) adviseer dan doe ik dat puur op basis van het vraaggesprek en de klachten van de cliënt, en niet op basis van met welke fabrikant ik in zee ben gegaan.
Mensen die in MLM stappen hebben serieus geld geïnvesteerd (voorraad gekocht, geld ingelegd), dus deze mensen zijn zeer gedreven in de verkoop.
Ik heb een toezichthouders gemaild van wat ik heb gehoord in de trainingen van Healthy Wealthy people, helaas nog geen antwoord terug, mocht dat wel komen dan zal ik dat in deze blog posten.

Dus stel je Beyuna preparaat is met veel energie en marketing bij je binnengekomen en dan zit je bijvoorbeeld tegen je potje probiotica aan te kijken waar je 64,95 euro voor hebt betaald!, wat krijg je dan?
Niks speciaals helaas, in het geval van dit probiotium zijn de gebruikte bacteriën of de combinatie ervan in vele andere preparaten terug te vinden voor een veel betere prijs.
Wat mij betreft komt er en register waar Niet MLM therapeuten zich kunnen aansluiten, zodat ze met een logo op hun website kunnen aangeven dat ze niet werken op basis van een MLM manier.
Dat zou voor een vertrouwende consument die hoopt op een zo onafhankelijk mogelijk advies erg makkelijk zijn.

Een reactie op “Onsmakelijke Multi level marketing praktijken, hoe beïnvloed dit je praktijk of je consult?

 1. MLM: ver vandaan blijven.

  Heel herkenbaar verhaal. Onsmakelijk, tsja….Het is ook niet zo verwonderlijk dat 9 van de 10 mensen die ooit in aanraking zijn geweest met mlm er er niets (meer) van moeten hebben. Het wordt gepromoot als iets fantastisch maar dat is het helemaal niet. Het blijft oude wijn in nieuwe flessen. Je hele prive en zakelijke kennissenkring terroriseren met shakes, pillen en superfoods die doorgaans altijd zeker zo’n 30-40% te duur zijn. Beyuna is daar geen uitzondering van.

  Zelf ben ik overigens groot fan en gebruiker van hoogwaardige voedingssupplementen maar daar ga ik niet onnodig veel te veel voor betalen en zeker niet via mlm bedrijven. Ooit een tijd in een sportschool gewerkt en daar moesten ze niets hebben van mlm verkooppraktijken.

  Wat ze je dus niet vertellen bij zo’n mlm presentatie is dat jij als ‘distributeur’ juridisch geen enkele inspraak of recht hebt. Stel, jij bouwt een organisatie en het moederbedrijf besluit ineens dat ze jou niet meer nodig hebben terwijl jij wel een hele klantendatabase hebt opgebouwd dan ben jij van de een op de andere dag je business kwijt. Dit is dus gebeurt met de voorganger van Beyuna genaamd WIN, ook bekend als Wellness International Network.

  Wil je zakelijk iets doen met voedingssupplementen dan is het veel slimmer en lucratiever om je eigen merk op te richten met je eigen private label producten. Natuurlijk komt hier het nodige bij kijken qua kennis, wetgevingen en investering. Echter bouw je dan wel iets op wat ook daadwerkelijk van jezelf is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top