Paleo recept: Kruiden ei wrap met gemengde sla

Eieren zijn mede dankzij paleo bezig aan een stevige comeback. In de jaren 80 en 90 bestond de overtuiging dat je eieren maar één maal per week kon eten omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Aangezien de cholesterol hetze toen nog steeds op een hoogtepunt was (en bij sommige mensen is hij daar gebleven) nam de consumptie van eieren rap af, en daarmee verdween één van onze laatste bronnen van voedsel die hoog was in o.a. choline.

Hier komt nog een aparte blog over maar het is één van de voornaamste redenen waarom zoveel mensen nu een vette lever hebben in combinatie met 38kg vrije fructose per jaar.

Een goed ei is bijvoorbeeld een vrij uitloop omega 3 ei, die bevat een schat aan nutriënten: b12, A ,D, E, zink, ijzer, choline, foliumzuur, mooie eiwitten en luteïne en zeaxanthaine en natuurlijk omega 3 en 6 in een leuke verhouding.
Het is amper mogelijk om met cholesterol uit voeding je cholesterol in je bloed te beïnvloeden, en er zit dan ook geen enkele relatie tussen eierconsumptie en het risico op hart en vaatziekten.

Foto
Het stokje erin is niet paleo maar puur esthetisch

Mocht je daar nog wat meer overtuiging, cijfers, studie voor willen, kijk dan eens op deze blog van Stephan Guyenet. En verder hier nog een overzichtsartikel uit Wageningen (wel gesponsord door het productschap pluimvee) dat afrekent met het huidige advies “eet niet vaker dan 3 maal per week eieren”. Er zijn mega veel paleo ei recepten en zelf maak ik deze het vaakst omdat hij makkelijk combineert met een grote dosis sla (of spinazie bladeren, witlof etc.). Zeker wanneer je een gemengde sla gebruikt krijg je een zeer groot aantal verschillende soorten vitamine en mineralen binnen. En aangezien sla juist zeer basisch is en ei (omdat het dierlijke eiwitten zijn) meer een verzurende werking heeft is dit een mooie neutrale combi.

Ingrediënten:

  • 3 a 4 eieren
  • Verse kruiden, kleingesneden peterselie en of bieslook etc. en / of
  • Gedroogde kruiden, Italiaanse of Provençaalse mix
  • Gemengde sla kant en klaar of maak je eigen mix

Ga als volgt te werk:

  • Breek de eieren in een kom en voeg (verse) kruiden toe, klopt ze lichtjes door elkaar.
  • Doe wat olijflie, kokosolie of ghee in een koekenpan en bak het ei
  • Doe de slamix in het midden en rol op als een wrap

Mocht je na het eten van een eiwrap nog zin hebben in een groente rap kijk dan deze sketch van de dames van Toren C: De groente rap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top