Wat is osteopathie? deel 1: het myofasciale systeem

In deze nieuwe serie blogs zal ik in een notendop onderdelen uit de osteopathie toelichten. Aan het eind van dit artikel vind je een aantal filmpjes die voor het programma lifestyle Xperience zijn gemaakt om een impressie te geven van het werk van een osteopaat. Zo is er o.a een opname van een osteopaat die bij S.V Heerenveen werkt (voetbalclub), en een osteopaat die laat zien hoe hij nek / rugklachten aanpakt.

Het myofasciale systeem:

Een van de kernpunten van de osteopathie is dat het lichaam functioneert als één geheel. Dat holistische principe zal ik aan de hand van het myofasciale systeem toelichten. Wanneer je klachten met manuele therapie (strikt met de handen) gaat behandelen dan start je o.a. met het berijpen van de werking en ligging van spieren, botten en ligamenten etc.. Alles bij elkaar wordt dit het bewegingsapparaat genoemd (musculoskeletal), dit is onderverdeeld in het passieve (skelet) en het actieve (skeletspieren) bewegingsapparaat. In de osteopathie werken we met dit systeem, maar we voegen daar iets aan toe: de fascie (latijn: fascia) en komen zo tot spiersystemen/ myofasciale assen. Veel technieken die we toepassen binnen de osteopathie zijn of geheel of deels bedoeld om dit bindweefselsysteem te behandelen. De fascie is bindweefsel wat letterlijk alles met elkaar verbindt, het ligt over en tussen spieren, spiergroepen,bloedvaten en zenuwen.

Fascia in een levend persoon
Fascia in een levend persoon

Het vervult verschillende functies waaronder:

  1. functioneert als glijvlak rondom spieren en orgaanstructuren
  2. werkt als ophangsysteem voor organen
  3. geleidt krachten van spieren naar andere bindweefselstructuren
  4. vormt een beweegbare envelop voor bloedvaten / zenuwen wanneer ze door en tussen spieren passeren

De fascie kan ook worden genoemd naar de plek waar je hem tegen komt in het lichaam (anatomie).
De volgende klassieke indeling is:

  1. Oppervlakkige fascie: ligt vlak onder de huid en is hiermee verbonden
  2. Diepere fascie: ligt rondom de spieren
  3. Orgaan fascie: ligt rondom organen (verrassend genoeg)

De orgaanfascie omvat de organen als een dubbellaag, met daartussen een laag cellen die vocht produceren en daardoor een soepel glijvlak vormen. De dubbellaag fascie die om organen heen ligt heeft per locatie een eigen naam, zoals peritoneum (buikvlies), meningen (hersenvlies), pleura (longvlies), pericard (hartvlies).
Wanneer we in de osteopathie spreken van het behandelen van organen dan bedoelen we dit systeem, het bindweefsel (o.a fascia) dat een relatie heeft met dat orgaan / orgaansysteem. Bindweefsel (waaronder de fascie valt) is plastisch, het verandert wanneer de omstandigheden veranderen. Het kan reageren op interne en externe factoren zoals ontstekingen, operaties, bewegingspatroon etc.. We trachten met de fasciale technieken binnen de osteopathie disfuncties in dit systeem te behandelen, om zo de bewegelijkheid ervan te herstellen. Hoewel deze technieken anders zijn dan klassieke fysiotherapeutische behandeltechnieken zijn de achterliggende toegeschreven werkingsmechanisme niet anders.

“We constateren bindweefselveranderingen (in de vorm vorm van bewegingsverlies, verandering van kwaliteit van bewegen) en we passen daar manuele technieken op toe om bewegelijkheid te herstellen. We doen dit omdat we weten dat de spanning / ontspanning van bindweefsel is te beïnvloeden met onze handen”

Een osteopaat zal vanwege o.a deze myofasciale visie uw klachten altijd plaatsen in een breder concept. Zeker wanneer de klacht chronisch is (rug, nek, schouder, buikklachten etc.) heeft de myofasciale / fasciale insteek een grote meerwaarde.

een voorbeeld van een spierketen, de fascia geeft het systeem een continuïteit
een voorbeeld van een spierketen, de fascia geeft het systeem een continuïteit

Wanneer je spier en gewrichtsklachten gaat plaatsen in het myofasciale systeem ben je zeer regelmatig op andere plekken aan het behandelen dan waar de (pijn) klachten het meest prominent zijn. Onlangs was er nog in Berlijn een congres voor osteopaten (900 osteopaten!) wat alleen over de fascie ging, en volgens aanwezigen was het Fascienerend (Rob Muts, directeur college Sutherland).

Vragen en of opmerkingen? Plaats ze gerust hieronder of mail.

Wilt u meer weten wat een osteopaat voor u zou kunnen betekenen? Maak eens een afspraak voor het gratis inloopspreekuur bij mij of één van mijn collega’s in het land (de meeste hebben een vrijblijvend kennismaking gesprek).

Gelijk maak ik even van de gelegenheid gebruik om alle 150 (ongeveer) personen die vandaag deze blog bezoeken te bedanken voor hun bezoek.

Osteopathie in het programma LifestyleXperience van RTL 4.

Een reactie op “Wat is osteopathie? deel 1: het myofasciale systeem

  1. Voor mijn klachten ( rug en nek) was osteopathie spot on , na een jarenlange tocht langs diverse fysio’s was ik in drie behandelingen klachtenvrij .
    Leuke blog hoor Robert , ik meld me ook aan voor de nieuwsbrief
    Groet Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top