We leven steeds langer en we worden steeds gezonder! (?)

Deze blog is naar aanleiding van een reactie die ik plaatste op het artikel “een kankerrisicotest wie zit daar op te wachten”, dat in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde is gepubliceerd. Zie hier de link naar de website met onderaan mijn reactie.

In het artikel in het NTVG stond de slogan die ik zo vaak hoor maar waar ik zo weinig van terug zie; “we worden steeds gezonder” Deze uitspraak volgt vaak op “we worden steeds ouder”, en “we worden ziek omdat we langer leven” (de vergrijzing). Ik bestrijd eigenlijk alle drie die uitspraken, en ik ben benieuwd naar uw mening.

ansicht kaart met bejaarden achter rollater met tekst: groeten uit Nederland!

1) We worden steeds gezonder!

Gezonder dan wanneer? Dan 2 jaar geleden, dan 100 jaar geleden, voelen we ons gezonder of hebben we minder ziektedagen? Ik denk dat deze uitspraak eigenlijk een belediging is en “een kop in het zand steken” reactie is voor de pijnlijke realiteit. Zoals in de reactie op het NTVG artikel is te lezen, spreken de hoogleraren en de cijfers, deze vals positieve slogan ernstig tegen.

 1. Quote van Marjolein Visser Hoogleraar gezond ouder worden (ik weet het, in het vorige blog citeerde ik haar ook maar de uitspraak is zowel erg treurig als erg bruikbaar)

  “Had een vrouw van 35 in 1988 nog gemiddeld 24,3 gezonde jaren te gaan, twintig jaar later was dat aantal geslonken tot 16,7 jaar”

 2. De incidentie van kanker neemt toe.
 3. Verschillende chronische aandoeningen komen meer voor
 4. 1 op de 5 Nederlander heeft chronische pijn

En dat is eigenlijk nog maar een korte greep uit de doos met bewijslast waaruit blijkt dat de chronische ziekten alleen maar toenemen. Er komen ook nieuwe chronische ziekten bij, en nee dat is niet alleen vanwege een beter diagnose systeem. Bepaalde ziekten die eerst waren voorbehouden aan bijvoorbeeld risicogroepen komen nu ook onder de “normale bevolking voor. Het beste voorbeeld daarvoor is NAFLD, nog niet zo heel lang geleden was een vette lever en het vervolg daarop NASH en levercirrose hoofdzakelijk voorbehouden aan alcoholisten. Echter, NAFLD (non alchoholic fatty liver disease) is het vervetten van de lever maar dan bij “gezonde” personen zonder overmatige alcholconsumptie. En dat komt schrikbarend vaker voor, in dit recente onderzoek worden percentages van 20 tot 30 procent bij volwassenen genoemd (NAFLD bij volwassenen). Het gaat helaas nog verder, in Amerika hebben kinderen al leververvetting (zal hier ongetwijfeld ook het geval zijn), zie hier de link en het stukje uit een blog van een Amerikaanse Arts/Blogger.

Weblog: Foie gras, cest moi 7. July 2005 Michael R. Eades, M.D

“Jeffrey Schwimmer, MD, a pediatrician and director of the fatty liver clinic at Children’s Hospital and Health Center in San Diego presented data at a Digestive Disease meeting in New Orleans earlier this year that is truly frightening. In an autopsy study of 238 children ages 9-19 from the San Diego area, 17% were found to have fatty livers. Among obese children, the statistics were even more dreadful: 45% had NAFLD. As Dr. Schwimmer noted, based on those statistics and with an estimated 9 million obese children in the US today, “that’s a lot of kids walking around with liver disease that no on knows about.”

dikke kinderen met in de MacDonalds

Wanneer we onze gezondheid vergelijken met het begin van de grote verstedelijking: poepen in je eigen drinkwater, ziekenhuizen met 60 mensen op één zaal en vier personen in één bed, geen stromend water etc. dan hebben we inderdaad een stuk minder infectie ziekten. Maar kijken we verder dan zien we bijvoorbeeld dat hart en vaatziekten amper bestonden in de start van de twintigste eeuw (nog weinig rookjaren en geen transvetten), dus zijn we netto nu gezond aan het worden? Generaties krijgen soms een naam (X, niks, of de verloren generatie), ik denk dat we een nieuwe kunnen aanboren en kunnen spreken over de “D” generatie.

2) We worden steeds ouder!

De tabellen laten inderdaad zien dat de leeftijd van de mens aan het toenemen is ten opzichte van 10, 20, 50,100 jaar geleden. Maar er is ook een stroming die voorziet dat door het toenemende aantal chronische ziekten, en de leeftijd waarop dit openbaart er een daling zal zijn in de leeftijd.
Will baby boomers live as long as expected?
Verder is het een beetje vals om te zeggen dat we nu ouder worden dan pak hem beet de start van de industriële revolutie en daarvoor, gezien de extreem slechte condities waarin men toen leefde. We waren wel begonnen om met elkaar op een kluitje te gaan wonen maar begrepen nog weinig van de gevolgen en risico’s. (zie de voorbeelden bij punt 1) Wanneer je verder terug kijkt naar jager / verzamelaars en de observaties die o.a antropologen deden dan zie je dat de mensen redelijk vrij waren van mentale, lichamelijke degeneratie in die tijd. Hier de link naar een zeer leuk boek daarover: de-primitieve-mens-en-zijn-voedsel.pdf

3) We worden ziek omdat we langer leven!

Kennelijk is er met deze slogan een treurige acceptatie gekomen dat veel ziekte normaal is naarmate je ouder wordt. Ik kan niet accepteren dat de toenemende ziektelast komt door het langer leven, de toenemende ziektelast is een reactie op de slechte condities waaraan we ons lijf blootstellen (weinig slaap, weinig zonlicht, weinig beweging, weinig omega 3 / veel omega 6, veel transvet, veel granen, veel linolzuur, weinig groente, weinig fruit, veel zout, epigenetische opstapeling door crap die onze vorige generatie at, en heel veel andere crap, slechte zuur/base verhouding, veel sigaretten, veel drugs, veel alcohol ) Ik ben een zeer positief persoon, maar een slogan als “en we worden steeds gezonder” vind ik eerlijk gezegd misleidend, het is niet te onderbouwen met cijfers en doet afleiden van de noodzaak voor het omkeren van de immer toenemende ziektelast. Het omkeren en afwenden van deze (D)egeneratie kan mijn inziens door het aanemen van een paleo levenstijl / voeding. Ik ben momenteel hard aan het werk om een onderzoek op te zetten naar de effecten van een (wel / niet) paleo levenstijl en gezondheid / ziektelast.

Ben je zelf een persoon die al minstens 2 jaar paleo eet en leeft, dan stel ik het enorm op prijs als ik je eventueel later mag benaderen met een vragenlijst! Stuur een mail naar info@osteopathierijswijk.nl met de tekst: ik paleo al … jaar; je mag me benaderen of zoiets.

PS: dit keer is het geen grap zoals wel het geval was met kwilookwelmeenaarafrika.nl voor osteopaten.

Een reactie op “We leven steeds langer en we worden steeds gezonder! (?)

 1. Best vreemd als je er zo over nadenkt.
  Ik denk dat de vergelijking alleen opgaat naar
  pre en start industrieel en natuurlijk medieval times was ook niet zo heel schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top