De quota om tweemaandelijks een recept te posten is helaas niet gehaald, dus maken we er maar van “regelmatig”. Het vorige recept waren de amandelcrackers met hennep-, chia-, lijnzaad en dat combineert heel mooi met dit recept. Het is de wonderbaarlijke combinatie van sardine (een vis uit de haringfamilie) en avocado op “iets”. Dat “iets” kan een paprikaatje zijn of een plakje komkommer of een blaadje sla of een gegrilde courget of een krentenbol (even kijken of er wel opgelet werd).
De ingrediënten:
- 1 rijpe avocado
- 2 blikjes sardines (in olijfolie, zie omega neutraal vlog)
- Peper
- Mespuntje grijs zeezout
- En nog net zoveel andere kruiden als je wilt, rode peper voor wat pit, limoen voor wat frisheid etc.
- Optioneel: wat garnering zoals bieslook etc.
Ga als volgt te werk:
- Haal de sardines uit het blik en maak ze schoon, de schubben kan je er met de hand afvegen en de graatjes komen er eenvoudig uit als je de sardine openklapt
- Doe de sardine met de avocado in een kom en prak het door elkaar met de peper en de zout
- Pak dan het “iets” en smeer hier het mengsel op / in / over
Sardine uit blik bevat ongeveer 1,2 gram omega 3 en dat is alweer 3 keer meer dan wat de gemiddelde Nederlander per dag binnen krijgt. Hoewel blikvoer niet voorradig was 2 miljoen jaar geleden is dit toch een prima product in tijd waarin vis behoorlijk duur is of slechte voeding heeft gekregen. Omdat wilde vis steeds schaarser is geworden worden vissen op grote schaal gekweekt, we voeren deze kweekvissen linolzuurrijke voedingsmiddelen zoals maïs. Zoals te verwachten is, wordt de vetzuursamenstelling van deze gecultiveerde vissen compleet anders dan van vissen in het wild. Waar wilde vissen 5% omega 6 bevatten is dat bij gecultiveerde vissen 14 % en de omega 3 is met 33 % afgenomen in de gekweekte varianten1. De n-6/n-3 ratio’s liggen bij gekweekte makreelachtigen rond de 9.8:1 terwijl wilde makreelachtigen een ratio van 1:1 hebben2. Door hun gebrek aan lichaamsbeweging bevatten gekweekte vissen minder proteïnen en meer totaal vet dan wilde vissen. De enorme toename aan mais en andere graansoorten en daarmee linolzuur wordt soms aangeduid als “cornification”.
- Fatty acid composition in wild and cultivated pacu and pintado fish
- Augusto Tanamati1, Flávia Braidotti Stevanato1, Jeane Eliete Laguila Visentainer2, Makoto Matsushita1, Nilson Evelázio de Souza1, Jesuí Vergílio Visentainer1,* 2:A European Journal of Lipid Science and Technology Volume 111, Issue 2, pages 183–187, No. 2 February 2009 2::Fatty Acids in Cultivated and Wild FishBy Joyce A. Nettleton, DSc, Elmhurst, IL
Heb je het al eens gemaakt of heb je een ander leuk paleo recept deel je ervaring hieronder !