Paleo recept: Amandelcrackers met hennep-, chia- , lijnzaad

Een nieuwe rubriek bij blogjegzond, het paleoreceptenhoekje!

Ik zal proberen om tweemaandelijks een lekker en makkelijk paleorecept te posten zodat de overschakeling naar oervoeding gemakkelijker wordt.

Tevens kan ik dan in mijn consulten gelijk antwoorden met “kijk eens op mijn blog” wanneer u mij vraagt “wat moet ik dan eten” als ik suggereer dat hedendaagse tarwe niet zo bien is voor de gezondheid. Ik had ook niet gedacht dat ik ze ooit zou bakken, en waar dit recept in 1980 alleen nog in biodynamische yogacommunies werd bereid is het inmiddels helemaal hip (en zeg nou zelf dat willen we toch allemaal zijn). Of deze crackers overigens al in de oertijd werden gegeten is niet duidelijk het onderzoek loopt nog.

De ingrediënten:

  • 300 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine theelepel zout, of niks
  • 2 eieren
  • Hennep-, chia-, gebroken lijnzaad (van alles een handje)
amandelmeel, chia, hennep
Links: amandelmeel, rechtsboven chia, rechtsonder
hennep, niet afgebeeld gebroken lijnzaad

Dit alles kan je bij de meeste notenkramen, speciaalzaken of biomarkten wel halen. Ik haal het meestal op de markt (voornamelijk het amandelpoeder is daar goedkoper). Soms is er bij de tuinen ook een leuke aanbieding. Ik maak meestal gelijk 600 gram per keer. Dit alles bij elkaar geeft een fantastische krokante cracker die je vervolgens zou kunnen verpesten door er pindakaas op te smeren, of zonnebloempasta (ja helaas het bestaat echt).

Ga als volgt te werk

  1. Doe alles in een kom en laat dit het liefst een uurtje staan, de chia zaadjes kunnen dan alvast wat vocht opnemen. Oven even voor ververwarmen op ongeveer 170 graden.
  2. Het wordt nu een plakkerig deeg, spreid dit uit over een velletje bakpapier.
  3. Leg over het mengsel nog een velletje bakpapier en rol het uit met (groot)moeders deegroller.
  4. De laag maak ik meestal ± een halve centimeter dik, dikker vindt ik minder lekker en dunner breekt dan weer af, haal het bovenste bakpapier er nu af.
  5. Snij vervolgens evenwijdig een aantal repen van ± 5cm dik en stop het 15 min in de oven.
  6. Tussendoor even checken want het kan verschillen per oven, de crackers zijn klaar als ze geel / oranje-achtige kleur hebben.
  7. Na het afkoelen heerlijk genieten van uw zelfgemaakte supergezonde amandelcracker

De cracker bevat zeer veel vezel, eiwit en omega 3 (alfalinoleenzuur) en smaakt bovendien erg goed. Heb je ze al eens gemaakt of heb je een leuke tip deel je ervaring hieronder!

eindresultaat cracker
het eindresultaat

3 reacties op “Paleo recept: Amandelcrackers met hennep-, chia- , lijnzaad

  1. Gaan we een keer uitproberen, Robert. Misschien ook leuk om een simpel recept te ontvangen?
    Als je bv Humus wil maken, kan je alsvolgt te werk gaan:
    -Lek kikkererwten uit zijn glaspotje.
    -Pers een citroen
    -Pureer de erwten met citroensap, (olijf)olie, komijn en koriander, Garam Masala, sambal, peper, Keltisch zeezout, Kurkuma
    -Pers knoflookteentje en roer hem erdoorheen
    Klaar!
    Hartelijke groeten

  2. Hoi Erik en Joke,
    Bedankt voor die tip, ik probeer die banaan / kokos / ei pannenkoek ook te maken, ook erg lekker maar die krijgt nog eens zijn eigen recept.
    Groetjes
    Robert

    1. Leuke recepten.Ga ik proberen.Zelf maak ik gehaktballetjes met chia+
      hempzaadjes.Eitje erbij ,snufje zout en natuurlijk wat kruiden/specerijen.Braden in cocosolie /echte boter.
      Dit heb ik zelf bedacht dus een echt recept qua hoeveelheden heb ik
      niet.
      Mvg
      Desiré

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

go to top